BREAKING NEWS! Şedinţă de urgenţă la PNL în care se ia în calcul varianta Orban premier, pentru deblocarea negocierilor

Liderii liberali s-au reunit din nou într-o şedinţă de urgenţă, marţi seară, pentru a discuta variante de soluţii ce ar putea duce la deblocarea negocierilor cu USR-PLUS şi UDMR în vederea formării noului guvern de coaliţie a forţelor de dreapta.

15 dec. 2020, 18:51
BREAKING NEWS! Şedinţă de urgenţă la PNL în care se ia în calcul varianta Orban premier, pentru deblocarea negocierilor

BREAKING NEWS! UPDATE Florin Cîţu, după ce a părăsit Parlamentul înainte de învestire, se pare că nu mai vrea o nouă umilinţă şi refuză să se retragă din cursa pentru postuol de premier, pentru care a fost învestit de conducerea PNL în urmă cu câteva zile.

UPDATE – Argumentul principal al liberalilor în favoarea propunerii ca Orban să fie desemnat premier este că atât în discuţiile de sâmbătă, cât şi în discuţiile de duminică liderii USR-PLUS au enunţat explicit varianta preluării de către Orban a acestei funcţii, ei susţinând că şi UDMR şi-a exprimat acordul de principiu.

”Practic, în urma discuţiilor de astăzi (n.r. – dintre liderii celor trei formaţiuni, în care a fost propusă varianta Orban – premier), USR-PLUS trebuie să-şi exprime acordul cu formula propusă chiar de USR-PLUS, respectiv ceea ce a propus iniţial în discuţiile din week-end”, afirmă surse liberale.

Ludovic Orban le-a spus liderilor liberali că în cadrul discuţiilor cu USR PLUS şi cu UDMR a prezentat o variantă flexibilă pentru reluarea negocierilor pentru coaliţia de guvernare, respectiv aplicarea unui sistem similar sistemului D’Hondt, astfel încât funcţiile să fie atribuite proporţional cu procentele obţinute la scrutinul din 6 decembrie.

BREAKING NEWS! UPDATE: Ludovic Orban a ajuns la şedinţa de la sediul PNL şi a făcut o scurtă declaraţie.

„Aşa cum am declarat încă de la începutul negocierilor şi cum ne-am înţeles cu partenerii, nu voi da niciun fel de detaliu legat de negocieri. Orice declaraţie va fi doar în acord cu partenerii şi după ce luăm o decizie.”, a declarat Orban.

Liberalii iau în calcul varianta ca Ludovic Orban să fie propus din nou premier ca soluție a deblocării negocierilor cu USR-PLUS și UDMR pentru formarea noului Guvern. Varianta va fi discutată în ședința pe care liderii PNL o au marți seară. au declarat pentru HotNews.ro surse din partid.

Președintele PNL, Ludovic Orban, le-a spus marți, la o întâlnire în format restrâns la Vila Lac, liderilor USR Plus și UDMR că intenția sa este de a fi numit din nou prim-ministru, pentru acest lucru având nevoie de sprijinul tuturor partidelor care ar urma să formeze viitoarea coaliție, inclusiv de cel al minorităților naționale.

Liderii celorlalte partide au cerut timp de gândire înainte de a-i da un răspuns lui Orban, interval în care să-și consulte membrii propriilor formațiuni, potrivit surselor G4Media.

Orban ar fi ridicat problema cu numirea sa la șefia guvernului inclusiv în cadrul întâlnirii pe care a avut-o dimineață cu președintele Klaus Iohannis

Președintele Klaus Iohannis nu a respins din fașă ideea reinstalării ca premier a lui Ludovic Orban, spun surse liberale pentru Știripesurse, dar poziția șefului statului este că dacă se va contura o majoritate parlamentară în jurul lui Ludovic Orban, atunci el va analiza varianta. Cu alte cuvinte, Klaus Iohannis așteaptă să afle dacă USR-PLUS și UDMR acceptă o asemenea soluție.

Cristian Seidler, deputat USR și vehiculat ca viitor membru al noului guvern, a explicat, la România TV, într-o ediţie de Breaking News că este posibil ca Orban să revină ca prim-ministru și că nu îl surprinde că șeful PNL s-a răzgândit.

”Tehnic este posibil. Noi am spus că mergem cu o nominalizare la Cotroceni, președintele va decide. Să vedem care va fi numele rostit de Klaus Iohannis. Pe mine nu mă șochează nimic, în ăștia 4 ani de politică am văzut atât de multe, probabil că pe unele nu le-am văzut, dar nu mă surprinde.”, a declarat Cristian Seidler, deputat USR.

Liderul USR, Dan Barna, propune ca liderii celor trei partide care ar urma să compună noua majoritate parlamentară să fie vicepremieri în viitorul Guvern, iar preşedinţia Camerei Deputaţilor să fie preluată de Cătălin Drulă.

Barna afirmă că, astfel, se dă un exemplu ”fără precedent de ceea ce înseamnă responsabilitate pentru ceea ce înseamnă viitorul României”. Liderul senatorilor UDMR Cseke Attila a declarat, comentând propunerea lui Barna, că astfel de anunţuri nu se fac public la televizor.

BREAKING NEWS! PNL vrea să deblocheze negocierile cu propunerea Orban premier

El a adăugat că Uniunea nu a fost consultată cu privire la această propunere, iar dacă doreşti să consolidezi încrederea în rândul partenerilor cu care vrei să intri într-o coaliţie de guvernare, atunci discuţi direct cu ei, nu prin intermediul mass-media.

Europarlamentarul PNL Gheorghe Falcă a afirmat că liderul USR Dan Barna nu ar fi trebuie să facă declaraţii în care să anunţe că propune liderilor PNL, USR-PLUS şi UDMR să fie vicepremieri, iar Cătălin Drulă să preia şefia Camerei Deputaţilor. Liberalul a adăugat că astfel de propuneri se fac în interiorul coaliţiei, în discuţii cu partenerii alături de care vrei să intri la guvernare şi nu public.

Preşedintele PNL Ludovic Orban a afirmat că rămâne consecvent înţelegerii făcute cu liderii USR-PLUS şi UDMR de a comunica doar deciziile asupra cărora a existat în prealabil un acord şi de a evita comunicările individuale de poziţii care asupra cărora nu s-a ajuns încă la un consens.

Citeşte şi: Augustin Zegrean, despre impozitarea pensiilor speciale: „Nu puneţi doar la pensionari, puneţi şi la cei care au salarii mari, deputaţi, senatori, membri ai Guvernului”

Foto: Mediafax Foto