Breivik se plânge de condiţiile din puşcărie: „Mâncarea din microunde, mai rea decât tortura prin simularea înecului”

Extremistul Anders Behring Breivik, care a ucis 77 de persoane în Norvegia, în 2011, a declarat miercuri că va lupta "până la moarte" pentru național-socialism, în a doua zi a procesului pe care l-a intentat statului norvegian în legătură cu condițiile sale de detenție.

16 mart. 2016, 11:19
Breivik se plânge de condiţiile din puşcărie: „Mâncarea din microunde, mai rea decât tortura prin simularea înecului”

Anders Behring Breivik susţine că statul norvegian încearcă „să îl ucidă de cinci ani” prin menținerea sa în izolare.

Sunt național-socialist de când aveam 12 ani. Am citit ‘Mein Kampf’-ul (lui Adolf Hitler) când aveam 14 ani„, a declarat el, precizând că și-a ascuns deliberat această loialitate până în 2014. „Lupt pentru național-socialism de 25 de ani și voi lupta până la moarte”, a adăugat el, potrivit Agerpres.

Acestea sunt primele declarații publice ale lui Breivik de la procesul din 2012 în urma căruia a fost condamnat la 21 de ani de închisoare, iar el s-a folosit de ocazie pentru a trece la ofensivă.

De cinci ani, statul încearcă să mă ucidă prin izolarea carcerală„, a acuzat Breivik. „Nu cred că prea mulți ar fi reușit să supraviețuiască atât de mult timp așa cum am făcut-o eu„, a mai declarat el.

Breivik a spus că a fost tratat „ca un animal” și „împins înspre suicid”, fiind în trecut aproape de a muri. „Sunt aproape de colaps și în prezent”, a afirmat extremistul de dreapta.

El s-a plâns și de mâncarea la cuptorul cu microunde pe care o primește în detenție, spunând că este „mai rea” decât tortura prin simularea înecului, moment în care persoanele aflate la acel moment în instanță au început să zâmbească sau să râdă.

Breivik s-a abținut miercuri de la a mai face salutul nazist. Marți, în prima zi de audieri în închisoarea din Skien în cadrul procesului pe care l-a intentat statului pentru tratamente ‘inumane’ și ‘degradante’, Breivik a apărut ras în cap și făcând salutul nazist.

Gestul i-a atras o avertizare din partea judecătorului Helen Andenaes Sekulic, care i-a cerut să nu îl mai repete în timpul procesului de patru zile.

În cadrul procesului, Breivik acuză statul norvegian de tratamente ‘inumane’ și ‘degradante’ și că nu îi respectă dreptul la corespondență, încălcându-se Convenția Europeană a Drepturilor Omului, acuzații respinse de autorități.

Breivik ispășește o pedeapsă de 21 de ani de închisoare, care poate fi prelungită dacă va fi considerat în continuare periculos, după ce a ucis 77 de persoane la 22 iulie 2011: opt după ce a detonat o bombă în apropiere de sediul guvernului la Oslo și 69 deschizând focul într-o tabără de vară a tinerilor laburiști pe insula Utoya.