Brexit, al treilea vot al deputaţilor britanici: Vom părăsi UE, dar fără să avem cea mai mică idee unde ne vom duce

Publicat: Joi, 28 Martie 2019 22:18 // Actualizat: Joi, 28 Martie 2019 22:18 // Sursa: romaniatv.net

Al treilea vot al deputaţilor britanici cu privire la ”Tratatul retragerii” Regatului Unit din UE, fără ”Declaraţia politică”, primeşte undă verde de la ”speaker”-ul Camerei Comunelor, John Bercow.

Foto: bbc.com

Guvernul britanic urmează să le prezinte vineri deputaţilor, pentru a treia oară, acordul Brexitului negociat cu Bruxellesul, după ce a obţinut joi undă verde din partea preşedintelui Camerei Comunelor în vederea organizării acestui vot. ”Moţiunea este nouă, substanţial diferită, în conformitate cu condiţiile impuse”, a declarat ”speaker”-ul John Bercow. El a respins organizarea votului săptămâna trecută, din cauză că deputaţii nu pot să reexamineze un text care a fost respins în cursul aceleiaşi sesiuni parlamentare.

Pentru a ocoli acest obstacol, Guvernul a decis să prezinte vineri la vot doar o parte a acordului - ”Tratatul retragerii” -, şi să excludă ”Declaraţia politică” cu privire la viitoarea relaţie cu Uniunea Europeană (UE). Această manevră a fost condamnată de către opoziţie. ”Vom părăsi UE, dar fără să avem cea mai mică idee unde ne vom duce”, şi-a exprimat indignarea Keir Starmer, un purtător de cuvânt al Partidului Laburist însărcinat cu Brexitul.”Acest lucru nu este acceptabil, iar Partidul laburist se va opune”, a anunţat el, informează news.ro.

O adoptare a textului în Parlament îi va oferi Londrei o amânare a datei Brexitului la 22 mai - cu o zi înaintea alegerilor europene.

Theresa May şi-a pus miercuri seara demisia în balanţă, pentru a-i convinge pe deputaţi să adopte acordul. Anumiţi aleşi conservatori au condiţionat o susţinere a textului său de plecarea sa de la conducerea Guvernului.”Sacrificul său va fi zadarnic?”, se întreba joi tabloidul Daily Mail, citată de

Fostul ministru de Externe Boris Johnson, rivalul Theresei May şi un fervent apărător al unui Brexit fără acord, a anunţat că îi susţine textul. Iar potrivit unei numărători efectuate de tabloidul The Sun, numărul ”rebelilor” conservatori ar fi scăzut la 16.

Însă, pentru ca a treia încercare să aibă succes, May are nevoie de susţinerea DUP, de care depinde slaba sa majoritate absolută în Parlament. Toţi ochii sunt aţintiţi aşadar asupra micului partid nord-irlandez, care a repetat miercuri că nu trebuie să se conteze pe el.

Cei zece deputaţi DUP resping ”plasa de siguranţă” (”backstop”), apreciind că ea ”face să planeze o ameninţare inacceptabilă asupra integrităţii regatului Unit”. Acest dispozitiv de ultim recurs a fost elaborat cu scopul de a se evita o reimpunere a unei frontiere fizice între provincia britanică Irlanda de Nord şi vecinul său, Republica Irlanda. El ar menţine regatul într-o uniune vamală cu UE şi prevede o aliniere mai impotantă la normele UE la Belfast.

"NU, NU, NU..."

În Camera Comunelor, o iniţiativă parlamentară vizând să degajeze o soluţie alternativă la acordul negociat de Guvern cu Bruxellesul a căzut pur şi simplu miercuri seara.

Deputaţii au votat împotriva unui număr de opt opţiuni pe care ei înşişi le-au propus, de la un divorţ fără acord şi până la o revocare a Articolului 50 al Tratatului de la Lisabona care reglementează ieşirea unui stat membru din UE. ”Parlamentul şi-a spus ultimul cuvânt: Nu, Nu, Nu, Nu, Nu, Nu, Nu, Nu”, ironiza The Guardian.

Fără să obţină o majoritate, două dintre scenarii s-au distins, şi anume un nou referendum asupra acordului care va fi încheiat cu UE şi o rămânere în uniunea vamală - ceea ce acordul lui May exclude. O nouă serie de voturi ”indicative” urmează să fie organizată luni, cu privire la opţiunile preferate de deputaţi, însă ea este condiţionată de rezultatul votului acordului de vineri.

Lumea economică nu s-a abţinut după spectacolul ”frustrant” oferit de deputaţii britanici.”Aţi lăsat baltă întreprinderile britanice”, i-a acuzat directorul general al Camerelor britanice ale Comerţului Adam Marshall, care-i îndeamnă ”să nu se mai legene în iluzii”.

În contextul în care Brexitul urma să aibă loc vineri, la ora locală 23.00 (sâmbătă, 1.00, ora României), liderii europeni au acordat Londrei o amânare cu două opţiuni -fie acordul Brexitului este adoptat săptămâna aceasta, iar data retragerii britanice este amânată la 22 mai, fie acordul este respins, iar Londra are termen până la 12 aprilie să prezinte o alternativă şi să ceară o nouă amânare. Altfel, urmează să aibă loc un aşa-zis Brexit brutal (”no deal”).

loading...
Comenteaza // Vezi comentarii
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
1
EUR
4.8743
RON
30 Oct
noapte 6 °
zi 14 °
Ultimele joburi adaugate
24 H