Brexit: David Cameron spune că ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană este PARIUL SECOLULUI

Premierul britanic David Cameron face apel la susținătorii Brexit-ului să recunoască 'riscurile' ieșirii Marii Britanii din Uniunea Europeană, subiectul unor dezbateri intense care ar urma să fie tranșate prin referendumul programat pentru luna iunie, relatează AFP, citată de Agerpres.

28 feb. 2016, 09:10
Brexit: David Cameron spune că ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană este PARIUL SECOLULUI

Într-un articol de opinie apărut în ediția de duminică a cotidianului conservator The Daily Telegraph, Cameron consideră eventuala ieșire din UE ca fiind ‘pariul secolului’.

„Când celor care duc campania în favoarea ieșirii li se cere să prezinte un proiect în afara Uniunii Europene, ei devin extrem de vagi”, afirmă premierul, adăugând că „ceea ce propun ei, în prezent, este un salt în întuneric”. „Nu este suficient să spui că totul va merge bine, în contextul în care în joc sunt locurile de muncă și viitorul țării noastre”, insistă el. „Nu am niciun dubiu că singura certitudine a unei ieșiri din UE este incertitudinea”, adaugă Cameron, precizând că există „numeroase riscuri în cazul părăsirii Europei”.

Campania în favoarea rămânerii în UE se derulează în forță, după ce premierul britanic a obținut concesii din partea partenerilor europeni ai Londrei.

Citeşte şi George Osborne: Ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană ar fi un şoc economic profund

Cameron a primit sâmbătă un sprijin unanim din partea miniștrilor de finanțe din G20, reuniți la Shanghai, care au evidențiat „șocul unei eventuale ieșiri a Marii Britanii din Uniunea Europeană” printre riscurile care ar afecta relansarea economică mondială.

Însă el trebuie să convingă personalități din propria tabără conservatoare: șase miniștri din guvern și numeroși deputați al Partidului Conservator sunt pentru un Brexit.

Boris Johnson, carismaticul primar conservator al Londrei care militează pentru Brexit, și-a acuzat sâmbătă opozanții că ‘exagerează riscurile’. „Marea Britanie ar putea avea un viitor măreț, cu o economie mai dinamică și cu o populație mai fericită”, a declarat el pentru cotidianul The Times.