Brexit: Ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, RISC NUCLEAR

Intenția Marii Britanii de a părăsi Comunitatea Europeană pentru Energie Atomică (Euratom) în momentul ieșirii țării din Uniunea Europeană va afecta grav cercetarea în domeniul nuclear și va periclita resursele energetice, a avertizat o comisie parlamentară britanică, într-un raport dat marți publicității.

02 mai 2017, 07:33
Brexit: Ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, RISC NUCLEAR

Guvernul de la Londra susține că Marea Britanie trebuie să părăsească Euratom ca parte a obiectivului său de a pune capăt jurisdicției Curții de Justiție a UE (CJUE) atunci când țara va ieși din blocul comunitar.

Euratom este cadrul UE pentru siguranța și dezvoltarea energiei nucleare, creând o piață europeană a bunurilor și serviciilor nucleare și stabilind respectarea standardelor internaționale pentru controlul folosirii uraniului și plutoniului. Deși este separată juridic de UE, Euratom are aceiași membri și este guvernată de instituțiile UE.

În raportul respectiv, Comisia pentru strategii în domeniile industrial, energetic și al afacerilor a menționat că golul apărut între momentul ieșirii Marii Britanii din Euratom și cel al stabilirii unor acorduri alternative va afecta cercetarea, comerțul cu produse nucleare și resursele de energie nucleară, informează Agerpres.

”Guvernul nu a reușit să țină cont de potențialele consecințe grave ale obiectivelor Brexit pentru sectorul nuclear”, a declarat parlamentarul laburist Iain Wright, președinte al comisiei respective. Experții sunt de părere că, dacă Marea Britanie părăsește Euratom, există riscul ca noile proiecte să fie amânate sau suspendate.

Londra intenționează să construiască noi reactoare nucleare în contextul neacoperirii necesarului de energie în deceniul următor. Cel mai mare astfel de proiect, în valoare de 24 de miliarde de dolari, Hinkley Point C, este construit de compania franceză EDF.

Citeşte şi Theresa May avertizează cu privire la dificultatea negocierilor pentru Brexit

Marea Britanie a încheiat acorduri internaționale de cooperare nucleară cu țări din afara UE, care au la bază punerea în practică a unor mecanisme de siguranță ale Euratom. De asemenea, sunt necesare noi înțelegeri comerciale pentru combustibili nucleari, potrivit Agerpres.

Stocul de plutoniu al Marii Britanii la obiectivul său nuclear de la Sellafield este cel mai mare din lume, fiind supravegheat de oficiali Euratom.

”Împărtășim temerea că noile acorduri pentru reglementarea activității nucleare vor dura mai mult de doi ani”, menționează raportul, făcând referire la calendarul negocierilor privind Brexit-ul. De aceea, recomandăm guvernului să încerce să amâne ieșirea din Euratom, dacă este necesar, pentru a fi siguri că la data ieșirii noastre din UE vor fi în vigoare noi acorduri”, adaugă documentul citat.