Brexit: Theresa May afirmă că libera circulaţie a cetăţenilor europeni în Marea Britanie va continua

Premierul Theresa May a declarat miercuri dimineaţă că libera circulaţie a cetăţenilor europeni în Marea Britanie ar putea să fie extinsă pentru o perioadă după Brexit.

05 apr. 2017, 07:38
Brexit: Theresa May afirmă că libera circulaţie a cetăţenilor europeni în Marea Britanie va continua

Aceasta a explicat că va exista o perioadă de implementare după semnarea unui acord de ieşire din blocul comunitar, întrucât instituţiile guvernamentale şi economice au nevoie de un timp de adaptare faţă de noile restricţii.Guvernul insistă în continuare că ieşirea din blocul comunitar va însemna automat mai mult control asupra graniţelor naţionale ale Regatului Unit.

”Voi aţi utilizat fraza perioadă de tranziţie; dar eu am folosit fraza perioadă de implementare. După ce obţinem un acord şi stabilim care va fi relaţia noastră în viitor, va exista necesitatea unei perioade în care întreprinderile şi agenţiile guvernamentale să-şi adapteze sistemele şi să meargă înainte, în funcţie de natura acordului – dar va exista o perioadă de implementare a acordului”, a declarat May în timpul primei sale vizite în Arabia Saudită, potrivit news.ro.

Citeşte şi Uniunea Europeană vrea să impună condiţiile negocierilor privind Brexitul

Totuşi, premierul a insistat că va continua să aibă control asupra politicii de imigraţie în această perioadă de implementare a acordului de Brexit. ”Este crucial pentru publicul britanic… să se asigure că noi avem control asupra graniţelor noastre şi imigraţiei. Exacta asta vom face când ieşim din Uniunea Europeană”.

De asemenea, aceasta a răspuns faţă de declaraţiile preşedintelui Consiliului European, care a spus că Marea Britanie nu poate negocia un nou acord comerical cu ţări membre înainte de finalizarea acordului de Brexit. Marea Britanie a declanşat acum o săptămână procedura formală de retragere din UE.