Brexitul incert afectează economia britanică cu 600 de milioane de lire sterline pe săptămână

Publicat: Marţi, 02 Aprilie 2019 15:05 // Actualizat: Marţi, 02 Aprilie 2019 15:05 // Sursa: romaniatv.net

Incertitudinile legate de ieşirea haotică a Regatului Unit din Uniuea Europeană (UE) au costat economia britanică 600 de milioane de lire sterline (700 de milioane de euro) pe săptămână de la referendumul din iunie 2016, estimează Goldman Sachs într-un studiu, relatează Reuters potrivit news.ro.

Banca americană de afaceri conchide că Brexitul a costat a cincea economie mondială aproximativ 2,5 puncte procentuale din produsul său intern brut (PIB) la sfârşitul anului, faţă de tendinţa pe care o avea PIB-ul înainte de votul în favoarea ieşirii din UE.

”Conducătorii politici ai Regatului Unit întârzie în continuare să concretizeze acest vot”, consideră economişti de la Goldman Sachs. ”Incertitudinea care decurge din acest lucru asupra viitoarelor relaţii politice şi economice cu UE au avut un cost real asupra economiei Regatului Unit, care s-a repercutat asupra altor economii”, se arată în acest raport, publicat luni, potrivit stiripesurse.ro

În 2016, unul dintre sloganurile cele mai eficiente ale susţinătorilor Brexitului susţinea că Regatul Unit plăteşte 350 de milioane de lire sterline pe săptămână UE şi îndemna la recuperarea acestei sume în vederea investirii ei în sistemul naţional de sănătate NHS.

Această estimare nu ţinea însă cont de ”rabatul” obţinut de Londra la contribuţia sa şi nici de ajutoarele europene primite de economia şi întreprinderile britanice.

Citeşte şi Reuniune-maraton de urgenţă. S-ar putea trece la alegeri generale anticipate

Goldman Sachs estimează că, în cazul unei ieşiri din UE fără acord (”no deal”), există o probabilitate de 15% ca PIB-ul britanic să scadă cu 5,5% şi ca un ”şoc al încrederii” să conducă la pierderea a 17% din valoarea lirei sterline, potrivit stiripesurse.ro.

Celelalte ţări europene ar fi şi ele expuse repercusiunilor unui asemenea scenariu, adaugă economiştii băncii, care evocă un risc privind deprecierea cu 1% din PIB-ul acestora.

Invers, în cazul unui acord de tranziţie, efectul pozitiv total asupra PIB-ului britanic ar putea atinge 1,75%, iar lire stermină s-ar putea aprecia cu 6%,

loading...
Comenteaza // Vezi comentarii
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
1
EUR
4.8426
RON
31 May
noapte 10 °
zi 24 °
Ultimele joburi adaugate
24 H