Brexitul nu se va produce dacă acordul de retragere a Marii Britanii din UE va fi respins de Parlament

Brexit-ul ar putea să nu aibă loc dacă acordul de retragere convenit de premierul britanic Theresa May şi Uniunea Europeană este respins săptămâna viitoare de parlamentul de la Londra, a declarat vineri secretarul de stat britanic pentru afaceri externe şi Commonwealth, Jeremy Hunt, potrivit Reuters.

11 ian. 2019, 10:49
Brexitul nu se va produce dacă acordul de retragere a Marii Britanii din UE va fi respins de Parlament

Hunt a spus că, în cazul în care acordul suferă o înfrângere în parlament, există o mare probabilitate a unei ”paralizii a Brexit-ului” care ar putea duce la stoparea preconizatei retrageri a Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord din blocul comunitar.

El a adăugat că parlamentul britanic este decis să oprească un Brexit fără acord.

La rândul său, ministrul britanic al muncii Amber Rudd a apreciat că o ieşire a Regatului Unit din UE în absenţa unui acord nu ar fi benefică pentru ţara sa, dar a subliniat că guvernul de la Londra este îndreptăţit să se pregătească şi pentru un astfel de scenariu, informează Agerpres.

”Nu cred că absenţa acordului ar fi bună pentru această ţară. Sunt angajată să fim siguri că găsim o alternativă”, a declarat Rudd pentru BBC.

Citeşte şi Votul deputaţilor britanici asupra acordului Brexit va avea loc pe 15 ianuarie

Pentru a evita o înfrângere în legislativ, premierul britanic Theresa May a fost nevoit, la 10 decembrie, să reprogrameze pentru săptămâna 14-20 ianuarie votul asupra acordului de retragere a Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord din Uniunea Europeană. Acest vot va avea loc în 15 ianuarie, potrivit unui anunţ făcut marţi de Downing Street, potrivit Agerpres.

Dacă parlamentarii britanici resping acordul, Regatul Unit va trebui fie să se retragă din blocul comunitar fără un acord, fie să amâne Brexit-ul prevăzut în prezent pentru 29 martie.

Londra caută să obţină noi garanţii din partea UE în legătură cu ”plasa de siguranţă”, o măsură prin care s-ar evita o frontieră fizică între Republica Irlanda şi provincia britanică Irlanda de Nord.