Brigitte Bardot şi Pamela Anderson vor intervenţia Consiliului European în România pe tema câinilor

Brigitte Bardot şi Pamela Anderson doresc o intervenţie a preşedintelui Consiliului European în România pe tema "genocidului împotriva animalelor, fără precedent, care se anunţă în România, un stat membru UE", se arată într-o scrisoare publicată pe site-ul Fundaţia Brigitte Bardot.

16 sept. 2013, 06:20
Brigitte Bardot şi Pamela Anderson vor intervenţia Consiliului European în România pe tema câinilor

„Prin vocile noastre, care reprezintă milioane de alte voci, ne facem purtătoarele de cuvânt ale opiniei publice internaţionale scandalizate de genocidul împotriva animalelor, fără precedent, care se anunţă în România, un stat membru al Uniunii Europene (UE)”, se arată într-o scrisoare postată pe site, potrivit Mediafax.

Bardot şi Anderson îi cer, în continuare, preşedintelui Consiliului European „să intervină pe lângă preşedintele (român) Traian Băsescu pentru ca acesta să accepte crearea unor programe vaste de sterilizare a câinilor vagabonzi, care s-au dovedit eficiente în numeroase alte ţări, şi să renunţe la uciderea a mii de cîini nevinovaţi„.

În scrisoare, postată pe site pe 13 septembrie, este citată în continuare „o declaraţie scrisă, adoptată de către Parlamentul European (PE) pe 13 octombrie 2011”, care cere statelor membre să creeze „strategii globale de gestionare a populaţiei canine, care cuprinde măsuri ca legi privind controlul populaţiei canine şi împotriva aplicării unor tratamente crude animalelor, promovarea de acţiuni veterinare ca vaccinarea împotriva turbării şi sterilizarea ca mijloc necesar de stăpânire a numărului câinilor nedoriţi”.

„Domnul Băsescu nu vrea să audă nimic, el lasă câinii să se reproducă pentru ca apoi să pună miliţiile sale ale morţii să intervină. Este o ruşine pe care Europa nu trebuie să o accepte”, se subliniază în scrisoare.

Anterior, Fundaţia Brigitte Bardot a anunţat că studiază recursurile posibile la nivel naţional şi european pentru a împiedica „uciderea” câinilor maidanezi din România, după ce Parlamentul român a aprobat legea care permite eutanasierea câinilor fără stăpân. Într-o reacţie de nemulţumire extremă, actriţa franceză Brigitte Bardot a denunţat „politica dictatorială a preşedintelui Traian Băsescu”, catalogându-l drept „un tiran care nu se gândeşte decât să ucidă”.

Un copil în vârstă de patru ani a murit, la începutul lunii, după ce a fost atacat de câini maidanezi, în apropierea Parcului Tei, din Bucureşti, iar fratele acestuia, de şase ani, a fost muşcat de un picior, dar a reuşit să fugă şi să-şi anunţe bunica.

Parlamentul român a adoptat, săptămâna trecută, proiectul de lege ce permite eutanasierea câinilor fără stăpân care nu sunt adoptaţi sau revendicaţi într-un termen de 14 zile lucrătoare de când ajung în adăposturi, cu 266 de voturi pentru, 23 împotriva şi 20 de abţineri.