Britanicii îi caută deja înlocuitor lui Liz Truss, la mai puţin de două luni de la numirea în funcţie. Cine sunt favoriţii la funcţia de premier

Parlamentarii conservatori au început să ceară public ca Liz Truss să demisioneze din funcţia de premier al Marii Britanii, în timp ce fostul ministru de Finanţe George Osborne a prezis că cel mai probabil ea va părăsi postul înainte de Crăciun.

20 oct. 2022, 09:47
Britanicii îi caută deja înlocuitor lui Liz Truss, la mai puţin de două luni de la numirea în funcţie. Cine sunt favoriţii la funcţia de premier

Cine ar putea-o înlocui pe Liz Truss în funcţia de prim-ministru, dacă aceasta va fi obligată să demisioneze din funcția de lider al Partidului Conservator? Sky News a făcut o trecere în revistă a posibililor candidați pentru acest post.

Jeremy Hunt

Noul ministru de Finanţe, adus pentru a-l înlocui pe demisionarul Kwasi Kwarteng, este acum văzut drept cea mai puternică figură din guvern, în timp ce încearcă să remodeleze planurile economice ale primului ministru de a „calma” piețele.

El a insistat pe ideea că Liz Truss este încă la conducerea guvernului ei, dar a respins aproape toată viziunea economică care a adus-o la putere pe aceasta.

Hunt a încercat de două ori, fără succes, să devină lider al Partidului Conservator, fiind anterior deţinător al portofoliilor externelor, sănătăţii și culturii. În luna septembrie, în cursa pentru pentru preşedinţia partidului el l-a susținut pe Rishi Sunak, după ce el însuși a fost eliminat în primul tur de scrutin.

Rishi Sunak

Fostul ministru de Finanţe, care s-a clasat pe locul al doilea după Liz Truss în cursa pentru conducerea Partidului Conservator, este favoritul caselor de pariuri pentru a o înlocui pe actualul premier. El și-a avertizat rivala că planurile ei de reducere a impozitelor vor duce economia în cădere liberă, acuzând-o de „ economie de basm ” pentru că a promis reduceri de taxe nefinanțate.

După prăbușirea minibugetului, susținătorii lui Rishi Sunak cred că acesta este îndreptăţit să revendice postul de premier. Un parlamentar care l-a susținut în cursa pentru conducere a declarat pentru Telegraph: „Tot ceea ce a spus s-a adeverit”.

Sunak a câștigat fiecare rundă de vot în rândul deputaților în cursa pentru conducerea conservatorilor, dar există întrebări cu privire la posibilitatea reunirii partidului în jurul său, el fiind văzut ca un personaj care a jucat un rol cheie în demiterea lui Boris Johnson din funcția de prim-ministru.

Penny Mordaunt

A terminat pe locul al treilea în cursa pentru conducerea Partidului Conservator, înainte de a susține candidatura lui Liz Truss. Ea a sugerat în campanie că beneficiile ar trebui să crească odată cu inflația. Fost secretar al Apărării, ea a făcut furori și la conferința conservatorilor de la începutul acestei luni, când a spus că „sistemul de comunicare publică al partidului este de rahat”.â

În mesajele distribuite în grupurile WhatsApp ale Partidului Conservator, obţinute de către Sky News , deputatul conservator Crispin Blunt le-a cerut lui Sunak și doamna Mordaunt să preia conducerea. „Faceţi un pas înainte Rishi și Penny, cu sprijinul și încurajarea noastră, în interesul nostru a tuturor”, a scris el.

Ben Wallace

Secretar al Apărării și fost soldat, Wallace este foarte respectat pentru rolul pe care l-a jucat în sprijinul Regatului Unit pentru Ucraina. El a rămas neutru în cursa pentru conducerea Partidului Conservator, înainte de a o susține în cele din urmă pe Liz Truss.

Există totuşi îndoieli cu privire la faptul că ar dori să fie lider, după ce s-a retras din cursa din această vară, în ciuda faptului că era considerat unul dintre favoriţi, mai aminteşte Sky News.

Într-o declaraţi pentru The Times, Wallace i-a mustrat pe colegii săi conservatori că se pretează la „jocuri politice de salon”, spunând: „Publicul vrea stabilitate și securitate, iar dacă guvernul nu reușește să le ofere, atunci ne va trimite în opoziție”.

Boris Johnson

În discursul său de adio în calitate de prim-ministru, Boris Johnson a alimentat speculațiile cu privire la o viitoare revenire, în ciuda faptului că a promis „cel mai ardent sprijin” pentru succesoarea sa, Liz Truss.

Johnson s-a comparat cu omul de stat roman Cincinnatus, care a luptat împotriva unei invazii înainte de a se întoarce la ferma sa. Potrivit tradiției, Cincinatus s-a întors mai târziu pentru un al doilea mandat.

Unii parlamentari conservatori sugerează în mod deschis că partidul îi cere lui Boris Johnson să se întoarcă pe Downing Street, în ciuda faptului că a fost demis în urmă cu doar trei luni, pe fondul furiei cauzate în principal de dezvăluirile privind petrecerile din pandemie de la reşedinţa premierului.