Broască cu sprâncene galbene, descoperită în Columbia

O nouă specie de broască terestră, având sprâncene galbene, a fost descoperită în estul Anzilor Cordilieri din Columbia.

09 mart. 2016, 08:27
Broască cu sprâncene galbene, descoperită în Columbia

O nouă broască terestră, Pristimantis macrummendozai, trăiește în paramos-ul complexului Iguaque Merchrn, la nord de orașul Arcabuco (departamentul Boyaca, centru)”, a declarat Institutul Humboldt, care lucrează în colaborare cu Ministerul Mediului, potrivit Agerpres.

Paramos (paramo, la singular) sunt un fel de ținuturi umede de munte care se găsesc în Anzii Cordilleri la limita dintre zonele împădurile și cele permanent înzăpezite.

Conform cercetătorilor care au descoperit-o, această broască are falduri pe piele care rețin umezeala și o culoare închisă care îi permite să se confunde cu solul stâncos al zonei muntoase în care trăiește.

Spre deosebire de alte specii, Pristimantis macrummendozai profită de umiditatea din paramos pentru a-și depune ouăle pe sol și astfel se reproduce„, se specifică în comunicatul institutului. De remarcat este că picioarele din față ale broaștei sunt prevăzute cu pernuțe adezive care permit masculului să rețină femela în momentul acuplării.

Institutul Humboldt a declarat că, odată cu această descoperire, s-a ajuns în prezent la un număr de 10 specii de broaște descoperite în zonele muntoase din estul Anzilor Cordileri, care cuprind 16 complexe de paramos cum sunt cele de la Chingaza, Santurbán, Almorzadero, Cundinamarca, Guantiva-La Rusia, Tota-Bijagual-Mapamacha, Pisba, Cruz Verde-Sumapaz.