Bruxelles va pedepsi cu amendă insultele adresate femeilor, în spaţiul public

''Târfă'', ''cățea'', ''hai la hotel'', ''ce fese frumoase'' sunt doar câteva dintre comentariile recoltate de Sofie Peeters în traseele sale zilnice pe străzile din Bruxelles. Măcinată de frustrările cotidiene de a fi supusă acestui gen de interpelare în mod constant, această tânără belgiană, studentă în ultimul an al Facultății de Cinematografie, secția regie, a decis să surprindă “machismul cotidian” în filmul său de diplomă, intitulat “Femeile străzii”.

01 aug. 2012, 12:17
Bruxelles va pedepsi cu amendă insultele adresate femeilor, în spaţiul public

Proiecția acestui film într-un cinematograf din Bruxelles a provocat o vastă dezbatere națională asupra problemei harțuirii femeii în public, scrie lemonde.fr. Polemica iscată cuprinde inclusiv critici la adresa filmului, acesta fiind considerat a conține abordări rasiste, deoarece majoritatea cadrelor au fost filmate într-un cartier unde majoritatea locuitorilor sunt magrebieni.

Televiziunea flamandă VRT a invitat regizoarea să dea o replică televizată criticilor. „A fost cea mai mare neliniște a mea, cum să tratez această tematică fără să realizez un film rasist. Pentru că aceasta este o realitate: când te plimbi prin Bruxelles, de 9 ori din 10, aceste insulte sunt proliferate de persoane de origine străină. Dar aceste persoane nu sunt reprezentative pentru comunitatea magrebiana”.

Ca urmare a acestor dezbateri, Phillippe Closen, consilier local in Bruxelles, a anunțat intrarea în vigoare incepând cu 1 septembrie a unei legi care prevede amenzi pentru sancționarea unui astfel de comportament, plângerile urmând să fie înregistrate la poliția locală.

Realizatoarea filmului, Sofie Peeters, nu va aștepta intrarea în vigoare a acestei legi. A decis să se mute intr-un oraș mai mic, pentru a evita aceste neplăceri cotidiene.