Bruxellesul recomandă Marii Britanii să iniţieze ieşirea din UE, Londra trage de timp

Bruxellesul a recomandat oficial Marii Britanii să comunice iniţierea procedurii de ieşire din Uniunea Europeană, însă Londra pare să tergiveseze declanşarea procesului de părăsire a Uniunii Europene. Între timp, petiţia iniţiată de britanici pentru repetarea referendumului a depăşit trei milioane de semnături.
Filip Stan
26 iun. 2016, 09:52
Bruxellesul recomandă Marii Britanii să iniţieze ieşirea din UE, Londra trage de timp

Consiliul European a comunicat că Marea Britanie trebuie să invoce activarea Articolului 50 al Tratatului de la Lisabona, care stabileşte un termen de cel mult doi ani pentru ajungerea la un acord privind condiţiile ieşirii din UE. Londra este îndemnată să emită o notificare oficială privind intenţia de a părăsi UE, scrie Mediafax.

Premierul britanic, David Cameron, şi-a anunţat vineri demisia după înfrângerea în referendum, explicând că succesorul său va avea sarcina de a negocia ieşirea din UE. Cameron a sugerat că va rămâne în funcţie până în octombrie, astfel că negocierile vor începe atunci. Succesorul lui David Cameron ar putea fi rivalul său din partidul conservator Boris Johnson, un politician populist eurosceptic care a fost primar al Londrei.

Însă Marea Britanie este supusă presiunilor liderilor europeni pentru stabilirea unui calendar rapid în sensul ieşirii din Uniunea Europeană.

„Invocarea Articolului 50 este un act formal care trebuie făcut de Guvernul britanic prin înştiinţarea Consiliului European. Londra trebuie să transmită acest mesaj în mod clar, cu intenţia explicită de a declanşa Articolul 50. Se poate face printr-o scrisoare trimisă preşedintelui Consiliului European sau printr-un comunicat oficial în cadrul unei reuniuni a Consiliului European”, a declarat un purtător de cuvânt al instituţiei comunitare, citat de BBC News online.

Cine este negociatorul UE

Negocierile Uniunii Europene în „divorţul” de Marea Britanie şi Uniunea Europeană vor fi mediate de Didier Seeuws. Diplomatul belgian a fost numit vineri reprezentantul grupului de lucru al Consiliului de Miniştri, organism în care sunt reprezentate statele membre ale UE au declarat sâmbătă surse comunitare, pentru EFE.

Licenţiat în ştiinţe diplomatice şi în drept european, Didier Seeuws, în vârstă de 51 de ani,  a fost purtător de cuvânt al premierului belgian Guy Verhofstadt şi şef de cabinet al preşedintelui Consiliului European, Herman Van Rompuy. 
 
Din 1998 şi până în 2002, a fost consilier în reprezentanţa permanentă a Belgiei pe lângă UE fiind însărcinat cu relaţiile cu Parlamentul European, iar până în 2003, a fost purtătorul de cuvânt al Departamentului de Relaţii Externe şi reprezentant permanent al Belgiei pe lângă UE.
 
Petiţie pentru al doilea referendum
 
Aproape 3 milioane de britanici au semnat o petiţie care cere un nou referendum în Marea Britanie. Totuşi, nu este nici un mecanism în Marea Britanie care să declanşeze un nou referendum.
 
Acea petiţie poate – în cel mai bun caz – să declanşeze o nouă dezbatere între parlamentari. Una dintre aspectele cele mai importante legate de petiţie este că cere anularea plebiscitului dacă orice tabără câştigă cu mai puţin de 60%, sau dacă prezenţa la vot este de sub 75%.

Citeşte şi: UE a clarificat modul în care M. Britanie poate lansa procesul oficial de negociere pentru ieşirea din blocul comunitar

DailyBusiness
Marcel Ciolacu: „Am ales ordinea și nu haosul. România trebuie să aibă un președinte care are deja o majoritate parlamentară”
Spynews
În ciuda imaginilor fierbinți cu ei doi, Bogdan Mocanu se dezice de Iasmina: „Eu sunt un băiat serios”
Bzi.ro
Anca Serea și-a făcut de cap, alături de fiica ei, în club! S-au dezlănţuit în club până-n zori!
Fanatik.ro
Alegeri prezidențiale 2025, turul 1 – rezultate finale. Date oficiale BEC: George Simion – Nicușor Dan, în turul 2
Capital.ro
Călin Georgescu va conduce România. Oamenii NU e nevoie să-l voteze. Planul lui Simion
Playtech.ro
Moneda românească din 2025, noua comoară a colecționarilor. Poți obține pe ea cel puțin 450 de lei, cum o descrie BNR
DailyBusiness
Litoralul pentru toţi 2025. Ce prețuri sunt la cazări și care sunt stațiunile în care pot pleca românii
Adevarul
Puterea reală a președintelui României: ce spune Constituția
wowbiz.ro
Primul tur al alegerilor prezidențiale se poate contesta la CCR. Informații de ultimă oră
Spynews
Andreea Bălan a răbufnit după discursul lui Claudiu Bleonț la adresa fiicei lui de la Premiile Gopo: „Vă dați seama ce face în privat cu familia sa”
Spynews
Imagini rare cu Laura Cosoi și Adela Popescu. Cum arătau cele două în urmă cu 15 ani / FOTO
Evz.ro
Răsfăț pentru zilele toride. Trei rețete ușoare de înghețată
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
kanald.ro
Cine este ultima persoană cu care a vorbit Răzvan înainte să se înece în lacul Colibița! Ies la iveală detalii cutremurătoare: „Mi-a mulțumit că i-am trimis bani”
Cancan.ro
Pensiile se livrează cu întârziere în luna mai. Dar avem și o veste bună pentru unii pensionari!
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Dispare numerarul? UE impune restricții. Ce se va întâmpla cu banii cash
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Donjuanul milionar de 53 de ani se însoară cu iubita cu 21 de ani mai tânără
stirilekanald.ro
VIDEO Diana Șoșoacă i-a votat pe Corneliu Zelea Codreanu și Nicolae Ceaușescu la prezidențiale: „Puteți să îmi dați amendă cât vreți”
Ilie Bolojan a numit-o consilier prezidențial pe Ana Birchall. Ce responsanbilități va avea: „Am acceptat această numire cu onoare și un profund simț al responsabilității”
MediaFlux
Actele românilor, verificate de ANAF. Se pot impune taxe suplimentare
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Alegeri 2025: confuzie generală – România votează, dar nu prea știe de ce