Bucătăria viitorului: Cum să-ţi printezi masa de prânz

Frigidere inteligente, un tocător cu touchscreen interactiv, un suport de masă flexibil care măsoară greutatea alimentelor şi o imprimantă 3D care să printeze ravioli sunt doar câteva dintre invenţiile europene din acest an care conturează bucătăria viitorului. 

01 dec. 2013, 12:10
Bucătăria viitorului: Cum să-ţi printezi masa de prânz

Frigiderele inteligente, cu ecrane de dimensiunea unor tablete, conectate la internet wireless şi tehnologie de scanare a codurilor de bare pot oferi informaţii esenţiale despre alimentele pe care le conţin, inclusiv date la zi despre termenele de expirare, conform bbc.co.uk.

Acestea pot chiar sugera reţete pe baza alimentelor disponibile în frigider şi să le transmită telefonului dumneavoastră inteligent.

Designerul de produse Siobhan Andrews a inventat Chop-syc, prototipul unui tocător cu touchscreen interactiv şi multifuncţional, conectat la o reţea wi-fi, care poate cântări ingrediente, propune reţete şi calcula cantitatea de alimente, în funcţie de numărul invitaţilor la masă.

Inventatoarea gadget-ului, care a câştigat concursul de inventică „GetItOnPaper”, finanţat de Sharp Laboratories of Europe, a afirmat că a dorit să „simplifice un mod de a găti mai sănătos”.

Tocătorul de alimente poate fi utilizat fără teama de a defecta touchscreen-ul, deoarece acesta este prevăzut cu sticlă securizată.

„Dimensiunea alimentaţiei sănătoase a fost un factor care ne-a atras cu adevărat”, a spus Ian Thompson, director executiv la Sharp Laboratories of Europe.

Janne Palovuori, din Finlanda, a fost unul dintre finaliştii competiţiei laboratorului de design Electrolux pe 2013, cu prototipul suportului de masă flexibil Nutrima, conectat la reţeaua wi-fi, care măsoară greutatea şi valoarea nutriţională a alimentelor.

Compania Natural Machines din Barcelona a inventat Foodini, prototipul unei imprimante 3D, care poate produce o gamă de alimente, de la ciocolată la ravioli, pe baza unei liste de ingrediente, cu condiţia ca acestea să aibă o consistenţă moale.

Din punct de vedere tehnic, este vorba despre un proces de pompare, nu de printare, dar imprimanta poate combina până la şase ingrediente, din duze separate, pentru a produce o gamă variată de mâncăruri, ce au forme programate prin tehnologie de înaltă precizie.

NASA a luat în considerare tehnologii similare pentru a încerca să ofere feluri de mâncare mai apetisante pentru astronauţii de pe Staţia Spaţială Internaţională.

Directorul companiei Natural Machines, Emilio Sepulveda, estimează că imprimanta Foodini va costa în jur de 1.000 de euro, deşi este puţin probabil să fie prea curând disponibilă în magazine.