Bucureştiul, capitala europeană a natalităţii scăzute

Bucureştiul este capitala europeană cu cea mai mică rată a natalităţii. Se nasc doar 8,4 copii la mia de locuitori, de două ori mai puţini decât în Londra sau Bruxelles. Tinerii bucureșteni se gândesc mai întâi la carieră şi la situaţia financiară.

30 ian. 2017, 19:30
Bucureştiul, capitala europeană a natalităţii scăzute

Potrivit oficiului de statistică al Uniunii Europene, în Bucureşti se nasc 8,4 copii la 1.000 de locuitori, în timp ce în Londra şi Bruxelles, numărul nou-născuţilor este dublu. Specialiştii se aşteaptă ca pe viitor piaţa muncii să aibă de suferit.

„Vorbim de un potenţial deficit de forţă de muncă în cel mai dezvoltat oraş al României”, spune George Vulcănescu, analist.

De altfel, în ritmul actulal, piaţa muncii ar putea intra în colaps în cel mult 20 de ani. În 1990, România avea 8 milioane de angajaţi şi 3,5 milioane de pensionari. Altfel spus, fiecare pensie era susţinută de 2,5 salariaţi. Imediat ce legislaţia a devenit mai permisivă în privinţa pensionării anticipate, raportul s-a inversat dramatic.

La începutul anilor 2000, numărul angajaţilor scăzuse aproape la jumătate, iar cel al pensionarilor era dublu. Situaţia se menţinea încă un deceniu mai târziu. În 2010, un angajat susţinea o pensie şi jumătate.

Asta înseamnă că raportul, în următorii 13 ani, va fi de aproape unu la doi.

Singura veste bună: în ultimele patru luni, la nivel naţional, România a avut spor natural pozitiv.

Sursa: digi24.ro