Bucureştenii se plâng că nu au unde să-şi lase maşinile, dar parcările subterane sunt goale VIDEO

Bucureştenii se plâng că nu au unde să-şi lase maşinile, dar parcările sunt goale. În centrul Capitalei sunt patru parcări subterane cu 2.500 de locuri. Bate vântul prin ele. În schimb, străzile din apropiere sunt tixite cu maşini.

05 mart. 2013, 19:51
Bucureştenii se plâng că nu au unde să-şi lase maşinile, dar parcările subterane sunt goale VIDEO

La suprafaţă n-ai loc să mai arunci un ac între maşinile parcate pe trotuare şi pe carosabil, asta pentru că şoferii sunt foarte comozi. Parcarea de la Universitate niciodată nu s-a umplut mai mult de jumătate, spun administratorii.

Scuzele şoferilor ţin de bani, grabă sau lene. „Păi lucrez aici 16 ore pe zi şi dacă aş plăti mereu aici nu-mi convine. Eu vin de 5 ani în zona asta şi nu pot să las maşina acolo”, spune un bărbat.

Tarifele pentru parcarea de la Universitate au fost stabilite la 2,5 lei pe oră în timpul zilei, până la ora 20.00, şi la un leu pe oră de la 20.00 până la 06.00. Tot un leu este şi preţul unei ore de parcare în zilele de sâmbătă şi duminică. Abonamentele lunare cu timp nelimitat costă 499 de lei pentru autoturisme şi 199 de lei pentru motociclete.

De asemenea, municipalitatea a introdus şi două abonamente flexibile, cu timp de parcare de zece ore. Astfel, cei care vor să parcheze zece ore pe zi plătesc pe abonamentul lunar 349 de lei, iar cei care vor să îşi lase maşinile noaptea vor da 149 de lei pe lună.

Aceeaşi situaţie la parcarea de la Intercontinental. Parcajul subteran Inter are aproximativ 900 de locuri de parcare. Dintre acestea, aproximativ 150 sunt destinate parcării cu plată pe ora, iar restul parcării în regim abonament.

Parcarea costă 2,5 lei pentru cei care vor să staţioneze până la 10 ore în cursul săptămânii şi până la cinci ore în weekend. Biletul pentru parcarea pe zi, de la 10 ore în sus, de luni până vineri până în ora 19.00 costă 25 de lei, iar de vineri după ora 19.00 până duminică 24.00 costă 12,5 lei.

Parcare în regim abonament:

  • Abonament Economy Day– 290 de lei pe lună se încheie pe o durată de minim 2 luni. Posesorul va beneficia de loc rezervat pe care îl va utiliza numai pe timpul zilei.
  • Abonament XXS– 280 de lei pe lună pentru posesorii de maşini foarte mici, care vor beneficia de loc rezervat, cu staţionare nelimitată, zi şi noapte.
  • Abonament Silver– 420 de lei pe lună se încheie pe o durată de o lună. Staţionare nelimitată zi şi noapte, fără loc rezervat, pe locurile găsite libere din zona de parcare cu plată pe ora.
  • Abonament Gold– 420 de lei pe lună se încheie pe o durată de minim 2 luni. Staţionare nelimitată, zi şi noapte. Posesorul abonamentului Gold beneficiază de loc rezervat şi de posibilitatea de a parca două maşini pe acelaşi loc, în regim complementar.  

Parcări imense mai sunt şi la Obor şi Arena Naţională. Numai cea de la stadion a costat peste 10 milioane de euro. Locatarii din zonă o ocolesc însă.

Parcajul subteran Bucur Obor are aproximativ 900 de locuri de parcare. Dintre acestea, aproximativ 80 sunt destinate parcarii cu plata pe ora, restul fiind destinate parcarii in regim abonament.

Parcarea cu plata pe oră până la 10 ore pe zi costă 2 lei, iar de la 10 ore în plus costă 20 de lei.

Parcare în regim abonament:

  • Abonament Economy Day– 265 de lei pe lună – Se încheie pe o durată de minim 2 luni. Posesorul va beneficia de loc rezervat pe care îl va utiliza numai pe timpul zilei.
  • Abonament XXS– 260 de lei pe lună- Pentru posesorii de maşini foarte mici, care vor beneficia de loc rezervat, cu staţionare nelimitată, zi şi noapte.
  • Abonament Silver – 380 de lei pe lună- Se încheie pe o durată de o lună. Staţionare nelimitată zi şi noapte, fără loc rezervat, pe locurile găsite libere din zona de parcare cu plată pe oră.
  • Abonament Gold – 380 de lei pe lună- Se încheie pe o durată de minim două luni. Staţionare nelimitată, zi şi noapte. Posesorul abonamentului Gold beneficiază de loc rezervat şi de posibilitatea de a parca două maşini pe acelaşi loc, în regim complementar.

Parcarea de la Arena Naţională are o capacitate de 1.250 de locuri şi beneficiază de un teren de sport multifuncţional pe acoperiş.

„Studiile ne-au arătat că dacă e mai departe de 500 de metri de casa lor nu lasă nimeni maşinile acolo, preferă s-o urce pe iarbă. E o chestie de mentalitate şi de civilitate”, a declarat Sorin Oprescu, primarul general al Capitalei, potrivit România TV.

Pentru viitor, primăria pariază tot pe parcările subterane şi are în plan amenajarea unor parcaje la Walter Mărăcineanu, Piaţa Dorobanţi şi Piaţa Charles de Gaulle.