Bucureștenii vor plăti dublu la căldură în această iarnă. Nicușor Dan a anunțat cu cât vor crește facturile

Veștile nu sunt tocmai bune pentru bucureșteni. Facturile pe care le vor plăti pentru căldură anul acesta vor fi duble față de anul trecut. Prețul gigacaloriei a fost majorat de la 160 lei la 350 lei din aprilie.

21 oct. 2022, 09:21
Bucureștenii vor plăti dublu la căldură în această iarnă. Nicușor Dan a anunțat cu cât vor crește facturile

Nicușor Dan a confirmat că facturile românilor vor fi duble în această iarnă.

„Cu toate acestea, este cel mai mic preț din țară, pentru că orașele din țară au între 400 și 500 de lei gigacaloria. Eu am insistat anul trecut să mărim acest preț încă de când am văzut creșterea de preț care a venit undeva în noiembrie 2021. Consiliul General a aprobat această creștere de preț începând cu aprilie. Trebuie spus în completare că bucureștenii plăteau înainte de această majorare undeva la 160, în condițiile în care nu era oraș din România care să plătească sub 350 înainte de aceste majorări. Acum, după ce s-a majorat, și orașele din România au majorat cu puțin, dar noi am trecut de la 160 la 350”, a explicat Nicușor Dan, la Digi24.

Primarul general al Capitalei a explicat că nu există nicio intenția ca prețul gigacaloriei să fie majorat și oricum este cel mai mic comparativ cu alte țări.

„În ceea ce privește prețul total al gigacaloriei, în momentul de față prețul este 860 de lei. Din 860 de lei, Primăria plătește 510, iar cetățenii, bucureștenii – 350. Nu există nicio intenție de a majora acest preț pentru cetățeni. Pentru acest preț total și implicit al diferenței pe care o plătește Primăria Municipiului București – evident, din impozitele vărsate de bucureșteni – o să vedem răspunsul ANRE-ului pe la sfârșitul lunii octombrie, cu aplicare de la 1 noiembrie”, a declarat Nicușor Dan.

„În ceea ce privește prețul pe care bucureștenii îl vor plăti în această iarnă, el va fi 350 de lei – 346 de lei, cu tot cu TVA așa cum este acum – orice s-ar întâmpla”, a spus Nicușor Dan.

În opinia lui Nicușor Dan, decizia Guvernului de a plafona prețul la furnizarea gazelor pentru populație în această iarnă e una corectă.

„Trebuie spus că există o decizie corectă a Guvernului de a plafona pe parcursul acestei ierni prețul la furnizarea gazelor pentru populație, inclusiv a celor care sunt în sistem centralizat. Deci, din punctul ăsta de vedere, din noiembrie până în martie suntem acoperiți”, a spus edilul.

„Eu am spus care e prețul. Acum, calculul fiecărei familii și-l face fiecare. Eu am spus care este prețul pe care bucureștenii îl vor plăti pentru gigacalorie, cei racordați la sistemul centralizat”, a punctat primarul.

„Pe chestiunea asta (n.r.: avarii de sistem) trebuie să privim în perspectivă. În fiecare zi suntem puțin mai bine decât în ziua precedentă, după ce cel puțin 15 ani am fost mai rău. Deci iarna asta o să fie ceva mai bine decât iarna trecută. Și asta pentru că am făcut reparații, am deschis șantierul, o să avem o centrală în plus care va funcționa imediat înainte de Crăciun, pentru că, după cum știți, Bucureștiul este dezechilibrat, are două mari CET-uri în sud, două mari CET-uri în vest și mai avea două în nord-est, care au fost desființate și punem una provizorie în loc – nu așa de mare cum ar trebui ca să le compensăm pe cele două, dar ea va ajuta. În cursul iernii, toate CET-urile din București, cele patru mari, plus cele două, trei mai mici și plus încă 40 și mai mici, toate acestea sunt programate să funcționeze continuu. Și când nu va fi apă caldă și căldură sau când ea va fi insuficientă, se va datora unei avarii”, a explicat edilul.

Citește și Nicuşor Dan a fost amendat de subordonaţi pentru că nu a plătit parcarea: „Am uitat să dau SMS”

Citește și Primele parcări de biciclete în Bucureşti. Cât costă abonamentul anual și unde sunt amplasate