BUCUREŞTI-CENTENAR: Biserica Sfântul Ştefan, „Cuibul cu barză” VIDEO

Bisericuţa era reper nu numai pentru oameni, ci şi pentru berzele care-şi făceau cuib aici, de unde şi numele de adopţie.

18 iul. 2018, 16:33
BUCUREŞTI-CENTENAR: Biserica Sfântul Ştefan, „Cuibul cu barză” VIDEO

Biserica Sfântul Ştefan – „Cuibul cu Barză” este ultima dintre bisericile translatate pentru a face loc proiectelor megalomane ale lui Ceauşescu. Mutată doar 13 metri, azi poate fi găsită dificil, după ce secole de-a rândul a fost reperul zonei. Aici, bulevardul Ştirbei Vodă intersectează strada Berzei. Nimeni nu ştie care a luat numele de „barză” de la cealaltă: Biserica sau strada? Cel mai probabil strada Berzei şi-a luat numele de la frumoasa Biserică deoarece, până la delirul lui Ceauşescu, când era nevoie, străzile se modificau, nu se mutau bisericile.

Bisericuţa era reper nu numai pentru oameni, ci şi pentru berzele care-şi făceau cuib aici, de unde şi numele de adopţie. Pe la 1590, în acest loc exista o bisericuţă din lemn. Cea de astăzi este urmaşa aceleia. A fost dărâmată de vicisitudini şi reclădită de către rânduri de ctitori, ce nu au ezitat să-şi unească eforturile pentru ca bisericuţa lor să străbată vremurile până la noi.

Reparaţiile succesive, ca şi restaurările recente au făcut-o atât de frumoasă încât pare greu de crezut că este vorba despre o biserică veche, cu statut de „monument istoric”.