Bucureştiul, cea mai periculoasă capitală europeană: „Nu infracţionalitatea este de vină”

Jurnaliştii britanici spun că Bucureştiul este cea mai periculoasă capitală europeană. Potrivit acestora, bucureştenii sunt în pericol din cauza clădirilor care riscă să se dărâme.

07 feb. 2021, 09:31
Bucureştiul, cea mai periculoasă capitală europeană: „Nu infracţionalitatea este de vină”
Bucureştiul, cea mai periculoasă capitală europeană: "Nu infracţionalitatea este de vină"

Bucureştiul, cea mai periculoasă capitală europeană. Potrivit jurnaliştilor BBC, viaţa celor care locuiesc în Capitala României este pusă în pericol zi de zi din cauza clădirilor care stau să cadă.

Bucureştiul, cea mai periculoasă capitală europeană

Potrivit jurnaliştilor britanici, nu infracţionalitate este cea mai mare problemă a Bucureştiului, ci clădirile care se află într-o stare precară. Mai mult, britanicii spun că multe dintre imobilele din Capitală nu respectă legile de bază şi reglementările privind construcţiile.

La fel de grav este că actele imobilelor cu probleme sunt falsificate în mod regulat, iar din această cauză nici nu se mai ştie cu exactitate care clădiri sunt cele mai expuse.

Mii de oameni ar putea muri în timpul unui cutremur serios.

Căminele de nefamilişti sunt printre cele mai expuse imobile din Capitală. Acestea se pot prăbuşi oricând, provocând moartea a mii de oameni.

Citeşte şi Un cutremur puternic în Capitală ar provoca zeci de mii de victime. Edmond Niculușcă: „Bucureștiul e cel mai vulnerabil din UE”

Căminele de nefamilişti au fost construite în timpul comunismului, pentru a găzdui temporar muncitori aduşi din mediul rural şi oameni care trăiau singuri.

Apartamentele au o singură cameră, de mărimea unei celule de închisoare, cu duş comun şi toaletă la fiecare etaj. Deşi acestea nu au fost niciodată destinate familiilor, după căderea comunismului multe familii au început să locuiască aici.

Britanicii mai amintesc de celebra „bulină roşie” cu care au fost marcate mai multe clădiri considerate periculoase, fără ca această marcare să fie însoţită şi de măsuri de consolidare, notează Adevărul.

Cele mai periculoase zone din Bucureşti

Potrivit specialiştilor de la Măgurele, zona de nord a Capitalei va fi cea mai afectată în cazul unui cutremur devastator. Cele mai periculoase zone sunt marcate cu roşu pe harta seismică a Bucureştiului.

După Nordul Capitalei, următoarele cel mai afectate zone în cazul unui cutremur asemănător cu cel din 4 martie 1977 ar fi centrul şi estul oraşului. Locuitorii din zonele Otopeni, Pipera, Aviaţiei şi Pantelimon sunt cei mai expuşi.

Citeşte şi Guvernul a aprobat 20 milioane lei pentru construcţiile cu risc seismic major

Potrivit speciliştilor, zona de-a lungul Dâmboviţei este periculoasă pentru că sunt regiuni cu teren nisipos. Acolo pot apărea fenomene de lichefiere a solului in cazul unui cutremur, o „curgere” a nisipului, iar clădirile se pot înclina.

„În Bucureşti nu ai voie să proiectezi structuri din oţel, pentru că sunt foarte flexibile, exact ce n-ai voie aici”, spune Gheorghe Mărmureanu, director onorific al Institutului Național pentru Fizica Pământului.

Primăria Capitalei a actualizat lista clădirilor cu risc seismic din Bucureşti. În Bucureşti avem peste 2200 de imobile vulnerabile la cutremur, însumând zeci de mii de apartamente și spații comune.