Bucureştiul se apropie de scenariul roşu. Cinci judeţe au incidenţă peste 3. Fritz: Există posibilitatea carantinării Timişoarei

România a înregistrat aproape 4.300 de cazuri noi de infectare cu noul coronavirus în ultimele 24 de ore. Cele mai multe cazuri au fost raportate la Bucureşti, 707, iar incidenţa a ajuns la 2.71, destul de aproape de scenariul roşu. În prezent, numărul judeţelor aflate în scenariul roşu a ajuns la cinci.

03 mart. 2021, 13:34
Bucureştiul se apropie de scenariul roşu. Cinci judeţe au incidenţă peste 3. Fritz: Există posibilitatea carantinării Timişoarei

Cinci judeţe sunt în scenariul roşu după ce incidenţa a depăşit 3 cazuri la mia de locuitori. Este vorba despre judeţele Timiş, Cluj, Maramureş, Braşov, Ilfov.

Citeşte şi: Bilanţ coronavirus 3 martie. Aproape 4.300 de cazuri noi. Cinci judeţe, în scenariul roşu

 

Judeţul Timiş, în scenariul roşu. Are cea mai mare incidenţă. Timişoara se pregăteşte de carantină

Cea mai gravă situaţie este în judeţul Timiş, unde incidenţa a ajuns la 5.24 cazuri la mia de locuitori, aproape dublu faţă de media naţională. În ultimele 24 de ore s-au raportat 415 de cazuri noi la nivelul judeţului Timiş.

Localitățile cu rata de infectare pe ultimele 14 zile peste 3/1000 locuitori sunt: Timișoara – 7,25, Ciacova-4,41, Recaș – 3,49, Sânnicolau Mare – 5,23, Becicherecu Mic-4,77, Belint-3,97, Biled-7,02, Bucovăț –9,13, Cenei-4,28, Curtea-3,10, Dudeștii Noi – 6,82, Dudeștii Vechi- 6,85, Dumbrăvița – 9,43, Foeni-5,71, Ghilad-5,23, Ghiroda – 6,02, Giarmata-7,60, Giroc – 9,74, Giulvăz-3,07, Jamu Mare-8,34, Jebel-6,70, Manastiur-6,29, Moșnița Nouă-9,75, Nitchidorf-5,45, Ortisoara-3,56, Otelec-10,98, Padureni-5,75, Peciu Nou – 3,52, Pischia-5,38, Săcălaz – 5,23, Sag- 3,25, Sânandrei – 4,38, Sandra-7,33, Sânmihaiu Român – 5,64, Secas-3,89, Topolovatu Mare-3,40, Valcani-8,55, Varias-7,83.

Primarul municipiului Timişoara, Dominic Fritz, a declarat că există posibilitatea ca Timişoara să intre în carantină, având în vedere că spitalele sunt pline de pacienţi cu COVID-19. Fritz a adăugat că sunt şi câteva comune periurbane care sunt propuse pentru carantinare, dar soluţia este carantinarea întregului judeţ şi dispunerea unor controale dure.

Citeşte şi: Un milion de persoane vaccinate împotriva coronavirusului în România. Pragul a fost atins miercuri

”Există posibilitatea carantinarii Timişoarei. Tocmai pentru că nu mai sunt paturi în spitale şi sunt câteva comune periurbane care sunt şi ele propuse pentru carantinare. Eu cred că, aşa cum este făcută acum, carantinarea nu ar avea efecte aşa cum ne dorim. Eu nu cred că carantinarea Timişoarei este o soluţie fezabilă decât dacă am carantina tot judeţul Timiş, cu controale dure. Eu cred că încă avem o cale să evităm carantinarea cu toate consecinţele aferente. Aş vrea să fac un apel la timişoreni să înţeleagă această situaţie. Eu înţeleg şi din rândul operatorilor economici că au ajuns la capătul puterilor. Dacă acum nu avem grijă şi ajungem într-un val în care tot ne va forţă să închidem economia, tot acolo ajungem. Pentru cei care au restaurante, săli de fitness, va rog să respectaţi limitele impuse în pandemie”, a declarat Dominic Fritz, miercuri, într-o conferinţă de presă.

Edilul a anunţat că de joi se redeschid spaţiile suport COVID de la clinica Ascar din Timişoara.

„De mâine deschidem Ascar, ca spital suport COVID. Spitalele sunt pline, nu mai sunt locuri ATI în tot judeţul Timiş. În unele cazuri nu mai sunt locuri non-ATI, tocmai de aia deschidem această nouă secţie. Pacienţii sunt din ce în ce mai tineri şi formele din ce în ce mai grave. Presupunerea este că noua tulpină britanică este în răspândire şi la noi, în vestul ţării”, a afirmat primarul Timişoarei.

Totodată, Dominic Fritz a anunţat că noi linii de vaccinare vor fi deschise la Timişoara.

„De mâine, am primit 4 noi fluxuri de vaccinare, la ISHO şi Intrarea Doinei. Asta va creşte ritmul de vaccinare, avem acum 17 fluxuri la 5 centre din Timişoara. Avem mai multe centre care pot fi deschise în orice zi, la INCUBOXX, VOX Technology Park şi Continental. Mai avem şi două echipe mobile care vaccinează în centrele pentru bătrâni, persoane cu dizabilităţi. Mai avem şi cele 4 fluxuri pentru profesori. Suntem şi noi dependenţi de numărul dozelor de vaccin disponibil. Pentru Timişoara, tot ce primim reuşim să şi administrăm. Nu avem stocuri de vaccin care nu sunt folosite. Eu sper că procesul de vaccinare se va accelera şi mai mult, pentru că, din păcate, suntem într-o situaţie cea mai serioasă”, a precizat Dominic Fritz.