Bucureştiul va avea un Tribunal comercial, pentru litigiile din mediul de afaceri

Publicat: Miercuri, 11 Septembrie 2013 18:02 // Actualizat: Miercuri, 11 Septembrie 2013 18:08 // Sursa: RTV.net

Guvernul a aprobat, miercuri, înfiinţarea unui Tribunal comercial în Bucureşti. Acesta se va ocupa de litigiile din mediul de afaceri, cum ar fi cele privind insolvenţa şi concurenţa neloială, urmărindu-se judecarea cu celeritate a cauzelor în domenii sensibile.

Măsura privind constituirea tribunalelor specializate este cuprinsă în proiectul de lege care modifică şi completează Legea 304/2004 privind organizarea judiciară, document ce a fost aprobat miercuri de Executiv, scrie Mediafax.

"Proiectul de lege oferă un temei legal, clar şi complet în vederea înfiinţării unor tribunale specializate, în special a unui Tribunal specializat în domeniile societăţi, registrul comerţului, concurenţă neloială şi insolvenţă la nivelul municipiului Bucureşti, ceea ce va asigura atât specializarea judecătorilor, cât şi o mai mare celeritate a judecării cauzelor în domenii sensibile", se arată într-un comunicat de presă al Guvernului.

Proiectul de lege va fi trimis Parlamentului, Executivul dorind dezbaterea acestuia în regim de urgenţă.

Ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, declara în luna mai, la emisiunea "După 20 de ani" de la Pro TV, că are un acord de principiu din partea premierului pentru înfiinţarea, din această toamnă, a unui tribunal comercial la Bucureşti, pentru cea mai mare parte a litigiilor din mediul de afaceri.

"Cred că în momentul de faţă justiţia are o datorie faţă de economie. Are o datorie să pună la punct un instrument care înseamnă termene scurte, care înseamnă practică unitară, care înseamnă tribunale specializate. De ce tribunale specializate? Pentru că identificând foarte clar un mecanism de soluţionare a unei contestaţii poţi să dai încredere mediului de afaceri", a spus atunci Robert Cazanciuc, precizând că în aceste tribunale comerciale ar urma să lucreze "judecători specializaţi care să înţeleagă foarte bine ce este un mecanism de afaceri".

Ministrul a precizat că Tribunalul Bucureşti soluţionează în prezent o treime din litigiile comerciale ale ţării şi că, la această instanţă, pe litigii comerciale sau de muncă se dau deja termene în 2014 şi chiar 2015.

Cazanciuc a mai spus că a a discutat şi cu conducerea Tribunalului Bucureşti, care ar urma să contribuie la înfiinţarea instanţei specializate cu "un necesar pentru partea administrativă - săli de judecată, infrastructură".

Ministrul Justiţiei a adăugat că se ia în calcul şi delegarea unor judecători de la alte instanţe cu mai puţine dosare, pentru funcţionarea acestui tribunal.

Întrebat de câte tribunale comerciale ar fi nevoie, ministrul Cazanciuc a spus că astfel de instanţe vor apărea cu siguranţă şi în alte mari oraşe ale ţării cu dezvoltare economică, precum Cluj-Napoca, Timişoara sau Iaşi.

Citeşte şi Cazanciuc: Nu am nimic împotrivă ca o parte a atribuţiilor ministrului Justiţiei să treacă la CSM

loading...
4 Comenteaza // Vezi comentarii
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
17 oct 13:24
Votează email 0 email
...a afirmat într-un comunicat de presă Florin Şchiopu, preşedintele Federaţiei Sindicatelor din ANP. VEZI SI: Bucureştiul va avea un Tribunal comercial, pentru litigiile din mediul de afaceri Cazanciuc: Propun blocarea comunicaţiilor în...
17 oct 12:43
Votează email 0 email
...că, la începutul lunii octombrie, erau 33.051 de deţinuţi, ceea ce reprezintă un indice de ocupare de 114%. VEZI SI: Bucureştiul va avea un Tribunal comercial, pentru litigiile din mediul de afaceri Cazanciuc: Trebuie să modernizăm sistemul penitenciar....
12 sep 02:37
...fi cele privind insolvenţa şi concurenţa neloială, urmărindu-se judecarea cu celeritate a cauzelor în domenii sensibile. Citește mai departe… Citeste mai departe ...
11 sep 18:31
... Guvernul a aprobat, miercuri, înfiinţarea unui Tribunal comercial în...
1
EUR
4.8641
RON
24 Sep
noapte 15 °
zi 30 °
Ultimele joburi adaugate
24 H