Budapesta declară că universitatea înfiinţată de Soros ar putea să îşi continue activitatea. Care este condiţia

Ungaria a făcut cunoscut miercuri că există o cale ca universitatea înființată de miliardarul american de origine ungară George Soros să-și continue activitatea, în urma protestelor din noaptea de luni spre marți de la Budapesta față de o nouă lege ungară ce ar putea determina Universitatea Central-Europeană (CEU) din capitala ungară să-și închidă porțile, relatează Reuters.

12 apr. 2017, 16:28
Budapesta declară că universitatea înfiinţată de Soros ar putea să îşi continue activitatea. Care este condiţia

Președintele ungar Janos Ader a promulgat luni legea. Noile reglementări includ standarde pe care Universitatea Central-Europeană nu le întrunește, precum existența unui campus în țara de origine a instituției de învățământ, în acest caz SUA, și încheierea unui acord bilateral de sprijin din partea guvernului american.

Laszlo Palkovics, secretar de stat în Ministerul Educației ungar, a afirmat într-o declarație publicată miercuri pe site-ul de știri HVG.hu că Universitatea Central-Europeană va putea emite diplome dacă va extinde contractul de licență la aripa sa din Ungaria pentru a putea preda cursuri, informează Agerpres.

Citeşte şi Miting de susţinere a Universităţii Central-Europene din Budapesta, în faţa Ambasadei Ungariei la Bucureşti

CEU, cu predare în limba engleză, s-a deschis la Budapesta în 1991, având ca scop răspândirea ideilor de democrație și liberalism în regiune după căderea comunismului și sfârșitul Războiului Rece. Universitatea este finanțată de miliardarul american de origine ungară George Soros, ținta unei campanii a premierului ungar Viktor Orban.

Guvernele SUA, Germaniei și Franței, alături de organizații precum Asociația Internațională a Universităților au criticat decizia care ar putea duce la închiderea CEU.