Buget de 2,7 milioane lei pentru înlocuirea echipamentelor uzate din Reţeaua de Monitorizare a Calităţii Aerului

Bugetul alocat în acest an din Fondul de mediu pentru înlocuirea echipamentelor uzate ce alcătuiesc Rețeaua Națională de Monitorizare a Calității Aerului (RNMCA) se ridică la valoarea de 2,7 milioane de lei, potrivit datelor Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor (MMAP).

28 feb. 2016, 11:22
Buget de 2,7 milioane lei pentru înlocuirea echipamentelor uzate din Reţeaua de Monitorizare a Calităţii Aerului

Pe lista de achiziții se află un analizor de particule cu determinare simultană a fracțiilor (PM10 și PM2.5), 3 panouri externe de informare a publicului, un calibrator portabil), 6 analizoare de dioxid de sulf, 8 analizoare dioxid de azot, 3 analizoare de monoxid de carbon, 4 analizoare de ozon, două analizoare de compuși organici volatili, 5 seturi de senzori meteo (pentru direcția vântului, viteza vântului, temperatura, umiditatea, presiunea atmosferică, radiația solară și cantitatea de precipitații), echipamente de colectare și transfer de date (8 calculatoare — data logger pentru achiziția datelor + software și 8 modemuri transmisie date), potrivit Agerpes.

De asemenea, conform ministerului de resort, pentru acest an se are în vedere realizarea unei revizii generale a rețelei, precum și reparații necesare remedierii defecțiunilor constatate cu furnizarea pieselor de schimb și aducerea echipamentelor la starea normală de funcționare, întreținere preventivă la 3 luni, întreținere preventivă la 12 luni (care includ și consumabile) pentru toate echipamentele din cele 8 stații de monitorizare a calității aerului care compun rețeaua locală de monitorizare a municipiului București. Valoarea acestor activități, pentru perioada 2015-2016, este de 370.000 lei.

Poluarea atmosferică exterioară, cauza a peste 3 milioane de decese premature înregistrate anual

MMAP derulează Programul de dezvoltare și optimizare a Rețelei Naționale de Monitorizare a Calității Aerului (RNMCA) finanțat de Administrația Fondului pentru Mediu (AFM), din bugetul Fondului pentru mediu, din care face parte și rețeaua locală de monitorizare a calității aerului din municipiul București.

Reprezentanții Agenției Naționale pentru Protecția Mediului (ANPM) atenționau, recent, că traficul auto și șantierele de construcții sunt principalii poluatori din București, iar depășirile cele mai mari ale calității aerului se înregistrează la pulberile în suspensie (PM10).

În același timp, instituția aflată în subordinea Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor (MMAP) precizează că, la ora actuală, stațiile de monitorizare a calității aerului ‘nu funcționează la întreaga capacitate, dar nici nu sunt oprite complet’, urmând ca, în perioada următoare, întreaga Rețea de Monitorizare a calității aerului din Municipiul București să fie optimizată, iar echipamentele automate de analiză să fie înlocuite complet.

‘Datele de calitate a aerului pe anul trecut sunt încă în curs de certificare. După validarea preliminară făcută de Agenția pentru Protecția Mediului București, au reieșit depășiri doar pentru poluantul PM10, pentru care au fost înregistrate mai mult de 35 zile de depășiri la stațiile Cercul Militar (41 depășiri) și Lacul Morii (37 depășiri). Pentru ceilalți poluanți monitorizați nu s-au înregistrat probleme deosebite. Stațiile de monitorizare nu funcționează la întreaga capacitate, dar nici nu sunt oprite complet, în fiecare stație existând echipamente care funcționează și altele care sunt defecte, acestea urmând a fi înlocuite în acest an’, subliniază ANPM.

România deține, în prezent, 142 de stații fixe de monitorizare a calității aerului și 17 stații mobile, dispuse în toată țara prin intermediul Rețelei Naționale de Monitorizare a Calității Aerului.

Rețeaua stațiilor care monitorizează calitatea aerului în municipiul București și județul Ilfov este constituită din opt puncte fixe. Panourile de afișaj, prin care bucureștenii sunt informați în timp real despre calitatea aerului, nu reprezintă același lucru cu stațiile de monitorizare propriu-zise, precizează ANPM, pe propria pagină de internet.