Bugetarii lucrează sâmbătă pentru a recupera ziua liberă acordată în 2 mai. Vezi cine rămâne totuşi acasă

Personalul din sectorul bugetar care va avea liber în data de 2 mai trebuie să recupereze această zi în 26 aprilie, conform unui act normativ publicat recent în Monitorul Oficial. Totuşi, sunt şi câteva categorii de bugetari care nu se vor duce la serviciu sambătă.  

25 apr. 2014, 12:34
Bugetarii lucrează sâmbătă pentru a recupera ziua liberă acordată în 2 mai. Vezi cine rămâne totuşi acasă

Salariatii romani se vor bucura de o mini-vacanta in intervalul 1-4 mai, dupa ce Guvernul a stabilit, ca ziua de 2 mai este nelucratoare, scrie avocatnet.ro. Aceasta in conditiile in care 1 mai, Ziua Internationala a Muncii, este deja zi libera stabilita de Codul muncii.

Citeşte şi O nouă ZI LIBERĂ pentru angajaţii din România. În ce condiţii se acordă

Pe de alta parte, documentul mentionat stabileste si ca 2 mai va fi recuperata de personalul bugetar fie intr-o zi de sambata, fie prin prelungirea programului zilnic de lucru.

Asadar, potrivit reglementarilor, aceasta zi se va recupera fie in 26 aprilie 2014, fie prin prelungirea programului zilnic de lucru pana la data de 31 mai 2014: „Pentru ziua stabilita ca zi libera, institutiile publice isi vor desfasura activitatea in regim de program normal in ziua de 26 aprilie 2014 sau vor prelungi corespunzator timpul de lucru, pana la data de 31 mai 2014, potrivit planificarilor stabilite”.

Prin urmare, unele institutii publice vor lucra in aceasta sambata, in timp ce altele pot opta pentru recuperare prin prelungirea programului de lucru timp de mai multe zile, pana la 31 mai 2014.

Citeşte şi ZILE LIBERE 2014: Ce a decis Guvernul cu privire la declararea Înalţării Domnului drept zi liberă

Nu toti bugetarii vor avea, insa, parte de ziua libera de la inceputul lunii mai si, in consecinta, nu vor lucra maine.

Astfel, conform dispozitiilor, facilitatea nu se acorda in cazul locurilor de munca in care activitatea nu poate fi intrerupta datorita caracterului procesului de productie sau specificului activitatii. In plus, nici magistratii si celelalte categorii de personal din cadrul instantelor judecatoresti implicate in solutionarea proceselor cu termen in data de 2 mai 2014 si nici participantii in aceste procese nu vor avea liber pe 2 mai.

Vezi mai multe detalii aici.