Bugetul de stat pe 2021 a fost adoptat. Florin Cîțu, anunț de ultimă oră!

Proiectul Legii bugetului de stat pe anul 2021 a fost adoptat în ședința de guvern de astăzi.

19 feb. 2021, 20:00
Bugetul de stat pe 2021 a fost adoptat. Florin Cîțu, anunț de ultimă oră!

Premierul

României, Florin Cîțu, a susținut o declarație de presă vineri seara, de la ora 20, după ședința de guvern în care a fost adoptat Bugetul pe 2021.

Declarații Live

-În şedinţa de Guvern de astăzi am aprobat Legea bugetului de stat pe anul 2021. Am aprobat legea plafoanelor a unor indicatori specificaţi în cadrul fiscal bugetar pentru 2021, legea bugetului asigurărilor sociale pe anul 2021 şi bineînţeles acestea fiind însoţite de strategia fiscal bugetară pe 2021 – 2023 şi raportul privind situaţia macroeconomică pe 2021 şi proiecţia acesteia pe anii 2022 – 2024. Toate acestea vor fi făcute publice, au fost în transparenţă, dar varianta aprobată va fi făcută publică în momentul în care bugetul va merge în Parlament spre dezbatere şi aprobare.

-În şedinţa de astăzi nu au fost modificări importante, deficitul rămâne acelaşi şi am să citez din legea plafoanelor, din bugetul general consolidat cheltuielile totale sunt de  397.515 milioane de lei şi cheltuielile de personal 109.511 milioane de lei. La bugetul de stat cheltuielile sunt 223. 702 milioane lei, iar cheltuielile de personal sunt 55.834,9 milioane lei

Întrebat ce modificări s-au făcut la buget, Cîţu a precizat: ”Din fondul de rezervă au fost făcute câteva transferuri pentru finanţarea  unor proiecte de investiţii care erau incluse în anumite anexe. În rest, nu au fost schimbate. Aşa cum am prezentat, bugetul rămâne în parametri iniţiali şi el merge în Parlament pentru dezbatere”.


Întrebări

-La ministere și în special la Ministerul Sănătății au fost făcute modificări?

Cîțu – Bugetul MS a fost mai mare de la început. În ședința de azi au fost realocate câteva sume din fondul de rezervă pentru câteva obiective în MS. Suma totală care a fost modificată – în jur de câteva sute de milioane.

-Am înțeles că sporurile bugetarilor vor fi modificate. Acele sporuri care se vor elimina se vor aplica din 2021?

Cîțu – Hai să vedem cum va arăta Legea salarizării, Scopul nu e de a elimina, ci de a reașeza. Legea salarizării unitare vrea să facă o modernizare. Voi propune ca funcțiile de conducere să fie cu mandat. Asta înseamnă un corp de funcționare.

-Ați avut 100% susținerea PNL în implementarea reformelor pe care le-ați cerut?

Cîțu – Categoric. PNL își dorește reforme. Noi avem un program de guvernare. Acolo sunt enunțate clar principiile care stau la baza acestui partid.

-Mesaj pentru românii care și-au pierdut locul de muncă și care văd că bugetarii au în continuare sporuri?

Cîțu – În 2020 am alocat sume – record tocmai pentru a ne asigura că românii nu își pierd locul de muncă. Am ajutat revenirea românilor la locul de muncă. Dacă ne uităm la cifre vedem că nu am pierdut locuri de muncă. Rata șomajului a scăzut. Avem printre cele mai mici rate din UE. E clar că locurile de muncă au rămas. Sumele alocate la buget au suplinit acest cost.

-Cum se va rezolva situația minerilor blocați?

Cîțu – Am citit că s-a oprit protestul…

-Dacă în Parlament se adoptă amendamente care îngreunează deficitul, ce măsuri adoptă Guvernul?

Cîțu – Vom vedea la acea vreme. Eu țin la acest deficit. E agreat la nivel național și pune România în poziția corectă.

Astăzi, 19.02.2021, în ședința de Guvern a fost adoptat Proiectul Legii bugetului de stat pe anul 2021. Bugetul Ministerului Educației înregistrează o creștere de finanțare a domeniului învățământ, în valoare absolută, de 241,8 milioane lei, a transmis Ministerul Educației.

Această creștere este înregistrată în condițiile în care bugetul anului 2021 nu mai cuprinde o serie de cheltuieli, precum vouchere de vacanță, plată diferențe salariale cf. Legii 85/2016 sau alocări de la fondul de rezervă.

Acțiunea învățământ (total finanțare educație) înregistrează, conform proiectului de buget pentru anul 2021, o valoare de 39,65 miliarde lei, în creștere cu 6% față de 2020 (creștere cu 2,24 miliarde lei). Cele mai relevante creșteri constau în asigurarea, în premieră de la bugetul de stat, prin bugetele locale, a finanțării pentru bursele elevilor (535,7 milioane lei).

De asemenea, o creștere substanțială înregistrează finanțarea de bază a unităților de învătământ preuniversitar de stat, componenta destinată cheltuielilor materiale și pregătirii profesionale (creștere de 26%, de la 1,259 miliarde lei la 1,585 miliarde lei). Deși subdimensionat în raport cu necesarul de resurse în educație, se constată totuși că anii 2020 și 2021 au beneficiat de un maximum de finanțare a învățământului românesc din ultimii 10 ani, atât în valoare absolută, cât și procentual, raportat la PIB.

Acestui buget alocat învățământului (cel mai mare, în valoare absolută, în ultimii 30 de ani), urmează să i se adauge finanțarea care va fi obținută prin Planul Național de Redresare și Reziliență pentru reforma educației.

 

Știre inițială

Premierul Florin Cîţu a declarat, joi, că ţinta de deficit bugetar rămâne la 7,16%, precizând că, faţă de varianta publicată a proiectului, s-ar putea să fie unele modificări în ceea ce priveşte alocările, fiind prevăzute mai multe credite de angajament.

Guvernul s-a reunit vineri pentru a aproba proiectele legilor bugetului de stat şi bugetului asigurărilor sociale de stat pe acest an, principala ţintă fiind păstrarea deficitului la 7,16%.

Astăzi a avut loc, la Palatul Cotroceni, ședința Consiliului Suprem de Apărare a Țării, condusă de președintele României, Klaus Iohannis, în sistem de videoconferință specială.

În cadrul ședinței de astăzi, au fost supuse analizei propunerile de buget pentru anul 2021 ale Ministerului Apărării Naționale, Ministerului Afacerilor Interne, Serviciului Român de Informații, Serviciului de Informații Externe, Serviciului de Telecomunicații Speciale și ale Serviciului de Protecție și Pază, propuneri de buget care au fost avizate favorabil de către Consiliul Suprem de Apărare a Ţării. „Strategia Națională de Apărare a Țării pentru perioada 2020-2024 plasează cetățeanul în centrul acțiunii instituțiilor cu atribuții și responsabilități în domeniul apărării țării și securității naționale. Orice arhitectură solidă de securitate impune şi asigurarea de resurse umane, materiale și financiare, care să ofere consistență și credibilitate efortului nostru colectiv de a asigura cetățenilor condițiile necesare pentru a duce un trai mai bun, în deplină siguranță.

Sumele avizate asigură îndeplinirea cu responsabilitate a activităților planificate și funcționalitatea instituțională în vederea realizării misiunilor specifice și a obiectivelor asumate, prin gestionarea prudentă a resurselor bugetare alocate, în contextul unui mediu internațional de securitate instabil, marcat de manifestarea pandemiei de COVID-19, care generează modificări pe toate palierele societății”, se arată într-un comunicat al Administraţiei Prezidenţiale.