Bugetul românilor de Sărbători. Cât vor să cheltuie românii pentru masa de Crăciun şi pe cadouri pentru cei dragi

Peste o treime dintre români spun că vor petrece de Crăciun acasă, în familie. În ceea ce privește bugetele planificate pentru cadourile de Crăciun, cei mai mulţi români cred că se pot încadra în cheltuielile estimate, conform unui studiu Revolut. 20% dintre români au spus că au pus bani deoparte special pentru acest moment al anului.

06 dec. 2022, 15:30
Bugetul românilor de Sărbători. Cât vor să cheltuie românii pentru masa de Crăciun şi pe cadouri pentru cei dragi

Românii au dat startul pregătirilor pentru Sărbătorile de iarnă 2022. Conform unui studiu Revolut, se anunţă un sezon al sărbătorilor mai sărac decât în anii trecuţi. Românii anunţă că vor fi cumpătaţi de Crăciun. Preţurile au crescut în toate domeniile, iar economiştii  vorbesc deja despre o recesiune economică în 2023.

Citeşte şi: Prime de Crăciun 2022. Bonus de 1000 de lei de Sărbători, plus alte beneficii extrasalariale

 

Ce buget au pregătit românii pentru Crăciun

În România, majoritatea respondenţilor consideră că se vor încadra în bugetul estimat cu toate cadourile (76%), în timp ce doar 20% au pus bani deoparte special pentru acest moment al anului. În privinţa cadourilor, românii iau în calcul voucherele (7%) decât cadourile realizate chiar de ei (6%).

Locuitorii din sud-estul ţării par a fi cei mai prevăzători: 25% au economisit pentru sezonul cadourilor şi, de asemenea, cei din Generaţia Z (18-24 de ani, 28%), potrivit studiului Revolut.

Citeşte şi: Top 3 zodii care se vor umple de bani de Sărbători! Îşi vor permite orice moft în luna cadourilor

Când vine vorba despre buget, cei mai mulţi români (48%) spun că vor aloca sub 250 de euro pentru sărbători, iar 6% dintre respondenţii din această piaţă au spus că nu vor cheltui deloc de sărbători. De asemenea, 43% se aşteaptă să cheltuiască între 250 şi 1.000 de euro, iar 3% chiar peste 1.000 de euro.

Românii din vestul ţării sunt cei mai calculaţi anul acesta. 57% declară că vor cheltui sub 250 de euro de sărbători şi exclud total posibilitatea de a cheltui mai mult de 1.000 de euro pentru acest Crăciun.

Românii din centrul ţării (6%) şi din capitală (5%) se află la polul opus şi se pregătesc de cheltuieli care se vor situa între 1.000 şi 1.500 de euro.

Cei mai afectaţi de creşterile de preţuri par a fi consumatorii din sud-vestul şi din sud-estul ţării, care au declarat că nu au plănuit deloc să cheltuiască de sărbători (9%, respectiv 8%, ambele procente superioare mediei la nivel naţional).