Bugetul SRI se duce pe pensii şi salarii

Mai bine de 80% din bugetul Serviciului Român de Informaţii va merge anul acesta pe cheltuielile de personal. Comparativ cu anii trecuţi, procentul pentru alte cheltuieli este mai mic, insă SRI a reuşit să facă şi investiţii importante din fonduri europene.

08 feb. 2019, 07:06
Bugetul SRI se duce pe pensii şi salarii

Bugetul Serviciului Român de Informaţii, aprobat pentru anul 2019, inregistrează cheltuieli mai mari in ceea ce priveşte personalul instituţiei. Comparativ cu ultimii 4 ani, 56,47% din bugetul total al SRI, va merge către salariile personalului, şi aproape 27% către pensii. În ceea ce privesc celelalte cheltuieli, din 16.64% doar un procent este dedicat investiţiilor.

Serviciul Român de Informaţii a reuşit să investească in echipamente, insă nu din banii din buget, ci din fonduri europene. România şi Suedia au reuşit să obţină bani europeni, iar serviciul secret din ţara noastră a cheltuit aproximativ 40 milioane euro pentru proiectele de securitate cibernetică.

Sursa citata arata ca in anul 2015, din bugetul total 46, 42% din bani au mers la salarii, 19, 76% la pensii, iar suma pentru cheltuieli a reprezentat 33.83 %.

Anul urmator procentele alocate salariilor si pensiilor au crescut, iar cele destinate cheltuielilor efective au scazut. Astfel, anul de varf privind cuantumul pensiilor din bugetul SRI a fost 2017, când s-a modificat legislatia privind pensionarea militarilor, masura ce a dus la o iesire masiva din sistem. In 2017, 31,56 % din buget au mers catre pensii, iar 22.34% pentru cheltuieli.

In 2018, bugetul pentru cheltuieli a scazut la 20.39%, iar potrivit proiectului pus in dezbatere, anul acesta va fi 16,64%, restul banilor fiind alocati pensiilor si salariilor, avand in vedere ca veniturile bugetarilor au crescut.

O eventuala reducere de personal nu ar diminua cheltuielile institutiei, intrucat cei care se vor retrage sau vor fi demisi ar urma sa primeasca pensie tot din fondul Serviciului, explică sursele citate.

Practic, au explicat oficialii SRI, 400 milioane de lei vor fi folositi, in 2019,  pentru posta speciala, facturi utilitati, investitii, precum si ca fondurile operative. Sursele mentionate au explicat ca pentru a economisi bani pentru cheltuielile operative Serviciul a reusit sa atraga fonduri UE utilizate pentru reabilitarea unor cladiri din proprietatea SRI.

Proiectul de buget va fi adoptat in sedinta de astazi, insa daca va fi diminuat bugetul SRI masura se va lua in Parlament. Referitor la banii alocati Serviciului, Calin Popescu Tariceanu a declarat, joi seara, ca o analizat ar trebui facuta de comisia parlamentara de control.