Bugetul UE divizează Europa. Şefi de state nu au ajuns la niciun acord, viitorul financiar este incert

Cei 27 şefi de stat europeni nu au ajuns la un compromis, vineri, cu privire la bugetul plurianual al Uniunii Europene, la capătul a două zile de întâlniri la Bruxelles, potrivit mai multor surse europene.

21 feb. 2020, 20:13
Bugetul UE divizează Europa. Şefi de state nu au ajuns la niciun acord, viitorul financiar este incert

Fără acord, nici dată pentru un nou summit„, a indicat una dintre surse, din cauza divergenţelor între ţările net contribuitoare (Danemarca, Suedia, Ţările de Jos, Austria) şi grupul celor 17 ţări care refuză reducerile. Cancelarul german Angela Merkel a constatat că „diferenţele” sunt „încă foarte mari pentru a ajunge la un acord” pe bugetul Uniunii.

Va trebui să ne regândim la această problemă„, a adăugat ea, indicânt că data următoarei reuniuni nu a fost fixată. „Preşedintele Consiliului va decide acest lucru„.

Preşedintele Klaus Iohannis declara vineri, referitor la negocierile privind bugetul UE, că rezultatul este, cel puţin până în momentul acesta, dezamăgitor şi că nu poate spune că s-au făcut progrese, pentru că „poziţiile nu s-au apropiat”.

Preşedintele României nu a fost optimist în privinţa unui consens între cei 27. „Lucrurile, dacă avansează în ritmul cum au avansat ieri şi azi-noapte, vor necesita încă multe întâlniri”, a declarat el.


loading...