Buletin electronic 2021. Avantajele pe care le are cartea de identitate electronică. Călătoriile cu buletinul obișnuit vor fi restricționate

Lucian Bode a adoptat hotărârea privind stabilirea formei şi conţinutului actelor de identitate, ale dovezii de reşedinţă şi ale cărţii de imobil.

12 mart. 2021, 08:39
Buletin electronic 2021. Avantajele pe care le are cartea de identitate electronică. Călătoriile cu buletinul obișnuit vor fi restricționate

Buletin electronic 2021. Românii vor putea solicita cartea de identitate electronică începând cu luna august.

Buletin electronic 2021. Avantajele pe care le are cartea de identitate electronică

„Este, practic, etapa finală a procesului de modernizare şi de aliniere la standardele europene a documentelor de identitate româneşti atât în ceea ce priveşte dimensiunea acestora, cât şi privitor la datele personale. Noua carte de identitate electronică, pe care cetăţenii români o vor putea solicita începând cu luna august, va avea dimensiuni reduse faţă de actualul document şi va conţine elemente de securitate care vor asigura posesorilor garanţia că identitatea nu le poate fi furată, iar instituţiilor publice sau private – certitudinea că persoana care prezintă actul de identitate este titularul datelor de identificare înscrise pe acest document”, scrie Lucian Bode, pe pagina sa de Facebook.

Prin actul normativ aprobat este prevăzută şi simplificarea modalităţii de obţinere a acestor documente, astfel că, dacă autoritatea publică deţine deja anumite informaţii necesare soluţionării cererii cetăţeanului, acesta nu mai trebuie să prezinte documente doveditoare.

Când legislaţia privitoare la noile documente de identitate era în dezbatere publică, o parte a societăţii civile a protestat faţă de introducerea cardului de identitate cu cip, fapt care a dus la unele modificări ale proiectului. Astfel, va exista varianta ca noile cărţi de identitate să nu aibă cip. În plus, cei care acceptă cărţile electronice pot solicita neînscrierea amprentelor papilare pe unitatea de memorie.

De precizat că optarea pentru un card de identitate fără cip vine şi cu un mare dezavantaj. Mai exact, cei care vor refuza o carte electronică de identitate şi vor alege o carte de identitate simplă, fără cip, nu vor mai putea călători în străinătate în baza acestui document, scrie adevarul.ro.

Experţii MAI a transmis că documentul electronic conţine toate elementele de securitate obligatorii prevăzute de Regulamentul (UE) 2019/1157 al Parlamentului European şi al Consiliului privind consolidarea securităţii cărţilor de identitate ale cetăţenilor Uniunii şi a documentelor de şedere eliberate cetăţenilor Uniunii şi membrilor de familie ai acestora care îşi exercită dreptul la liberă circulaţie.

Citeşte şi: Buletin electronic 2021. Ministrul de Interne a făcut anunţul aşteptat de români: Vor putea solicita cartea de identitate electronică din luna august!


loading...
Partenerii noștri