Bulgari acuzaţi de terorism într-o afacere privind securitatea de date personale. Este cea mai mare din istoria ţării

Publicat: Joi, 25 Iulie 2019 08:48 // Actualizat: Joi, 25 Iulie 2019 09:00 // Sursa: romaniatv.net

Procuratura din Bulgaria a pus sub acuzare pentru terorism doi angajaţi ai unei companii de securitate cibernetică, în cadrul investigaţiei referitoare la cel mai mare caz de compromitere a datelor personale din istoria ţării, a declarat miercuri un avocat al inculpaţilor, transmite Reuters.

Georgi Iankov, un director la compania Tad Group, a fost pus sub acuzare şi eliberat din custodie, a spus avocatul Georgi Stefanov. Anterior, Kristian Boikov, în vârstă de 20 de ani, angajat în domeniul securităţii cibernetice la aceeaşi companie, a fost şi el acuzat de terorism. Ambii au negat acuzaţiile, a spus Stefanov. Procurorii nu au fost disponibili pentru comentarii.

“Suntem foarte surprinşi de acuzaţii. Cum poţi să acuzi pe cineva de terorism, iar apoi să îl eliberezi?”, a adăugat avocatul, potrivit news.ro.

Poliţia a percheziţionat marţi birourile Tad Group, confiscând computere şi reţinând un director, în legătură cu atacul cibernetic de luna trecută de la agenţia fiscală, la care au fost compromise aproape toate datele personale ale adulţilor bulgari.

Boikov a fost eliberat condiţionat miercurea trecută, dar nu poate părăsi ţara.

Potrivit procurorilor, Boikov nu a acţionat singur, iar aceştia caută şi alte persoane implicate în atac.

Procurorii cred că Boikov este în spatele unui email care părea trimis de un hacker rus, care a oferit presei locale fişierele furate de la agenţia fiscală. În acest moment, procurorii nu cred că atacul ar fi venit din străinătate, news.ro.Datele decriptate de pe unul din computerele lui Boikov i-au determinat să creadă, în prezent, că acesta a avut datele furate înainte să fie publicate online.

Agenţia fiscală riscă o amendă de până la 20 de milioane de euro în acest caz, care, potrivit oficialilor, a compromis circa 3% din baza de date a agenţiei, potrivit news.ro.

Potrivit publicaţiei financiare Capital, datele compromise includ fişiere de la reţeaua anti-fraudă EUROFISC a UE, care permite administraţiilor fiscale naţionale să facă schimb de informaţii privind activităţile frauduloase şi combaterea fraudei cu TVA.

Miercuri, agenţia fiscală a anunţat că va contacta 189 de bulgari ale căror nume complete, numerele de identificare personală, adresele şi detaliile cărţilor de identitate au fost între datele compromise. Alţi peste patru milioane de bulgari afectaţi de scurgerea de date nu trebuie să îşi schimbe cărţile de identitate, informează news.ro.

Agenţia a informat notariatele, băncile şi furnizorii de credite din Bulgaria în privinţa scurgerii de date şi le-a cerut să fie extrem de vigilente în  aprobarea vânzărilor imobiliare şi acordarea de împrumuturi.

loading...
Comenteaza // Vezi comentarii
        Citeste mai mult despre:   
date personale furt de date hackeri securitate cibernetică Tad Group terorism
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
1
EUR
4.8582
RON
18 Sep
noapte 14 °
zi 24 °
Ultimele joburi adaugate
24 H