Bulgaria a vrut să trimită muniţie ruginită în Ucraina. Kievul a trimis armamentul înapoi

O anchetă realizată de presa bulgară arată că Bulgaria a încercat să trimită prin România şi Polonia muniție sovietică ruginită și deteriorată în Ucraina.

08 aug. 2022, 22:57
Bulgaria a vrut să trimită muniţie ruginită în Ucraina. Kievul a trimis armamentul înapoi

Bulgaria a vrut să trimită muniţie ruginită în Ucraina, arată o investigaţie a jurnaliştilor de la publicaţia bulgară Bivol.bg publicată pe 19 iulie.

Bulgaria a vrut să trimită muniţie ruginită în Ucraina. Cum a reacţionat Kievul

Citeşte şi Dmitri Medvedev nu cedează în faţa sancţiunilor UE: „Rusia va atinge pacea în Ucraina în condiţiile noastre”

Potrivit prese bulgare, în luna mai 2022, guvernul bulgar a încercat să introducă în Ucraina prin intermediul României muniție sovietică ruginită, si anume:

rachete de 122 mm pentru lansatorul de rachete multiple autopropulsate BM-21 Grad;
cartușe de 122 mm pentru obuzierul D-30 Gvozdika;
cartușe de 152 mm pentru obuzierul D-20 Akatsiya;
cartușe de artilerie de 130 mm.

Potrivit jurnaliştilor bivol.bg, citaţi de g4media, aproape tot armamentul era fabricat în perioada sovietică, în Belarus, şi valora aproximativ 200 de milioane de dolari. Sursele citate de publicaţia bulgară arată că au fost făcute mai multe plăți de aproximativ 60 – 70 de milioane de dolari.

Rachetele ar fi fost fabricate în anii ’80 și au fost cumpărate de compania bulgară Alguns EOOD din Belarus, care, la începutul lunii mai, a exportat proiectilele spre Compania Națională de Apărare CN RomArm S.A., aflată sub administrarea Ministerului Economiei din România, mai scrie Bivol.bg, care precizează că acordul prevedea ca muniția să fie apoi trimisă imediat în Ucraina.

Potrivit jurnaliştilor bulgari, autoritățile din România nu au fost mulţumite de starea în care se aflau proiectilele, deoarece multe erau ruginite sau deformate, iar Bucureștiul, „protejându-și buna reputație”, le-a trimis înapoi.

Potrivit presei bulgare, totul este pe cale să se transforme într-un scandal diplomatic, în contextul în care Belarusul a exprimat nemulțumiri privind suspiciunile că o licență în numele Minskului ar fi fost falsificată pentru a se realiza reexportul către Ucraina.

Mai mult, în timpul vizitei oficiale în România a premierului Kiril Petkov de la 29 aprilie, la o zi după vizita de la Kiev, s-ar fi făcut aranjamentele pentru exportul de arme în Ucraina prin intermediul României.

Ar fi fost vorba despre exportul a circa 50.000 de rachete de artilerie și peste 5 milioane de cartușe pentru mitraliere, cu o valoare estimată de 200 de milioane de dolari. În plus, Bivol precizează, citând surse, că „cel puțin 15 milioane (de dolari – n.r.) au fost destinate drept comision neoficial pentru funcționari publici (Bivol nu precizează clar dacă este vorba despre funcționari din România sau Bulgaria ori din ambele țări), cu cinci milioane în avans”.

Potrivit publicației bulgare, „tranzacția a fost planificată să se desfășoare în felul următor: Alguns vinde muniția către compania națională de apărare din România CN Romarm S.A., aceasta din urmă o revinde apoi propriei sale filiale Nanotech Defence S.R.L., care semnează un contract direct cu Ministerul ucrainean al Apărării, adică destinatarul final”.

Citeşte şi Ucraina ar putea avea propria fabrică de drone Bayraktar până la sfârşitul anului

Însă, când Kievul a primit muniția și a constatat stare în care se afla, a trimis-o înapoi în România, fiindcă proiectilele nu erau operabile în luptă.

https://www.youtube.com/watch?v=lapwifXVgLw