Bulgaria urgentează aderarea la Zona Euro. „Ţările de acolo au miliarde pentru lupta împotriva COVID-19”

Premierul Bulgariei, Boiko Borisov, anunță că țara sa va devansa cu trei luni procedurile pentru aderare la Zona Euro, având în vedere că țările din acest grup au alocate sume semnificative pentru lupta împotriva efectelor pandemiei de Coronavirus.

13 apr. 2020, 16:09
Bulgaria urgentează aderarea la Zona Euro. „Ţările de acolo au miliarde pentru lupta împotriva COVID-19”

„Cei care sunt în zona euro vor avea miliarde la dispoziţie”, într-o conferinţă de presă la Sofia, premierul Boiko Borisov, citat de BFMTV. Borisov vrea ca Sofia să-şi depună candidatura la sfârşitul lui aprilie şi nu în iulie, aşa cum s-a prevăzut. Aderarea la Mecanismul ERM II, de acces la integrarea în zona euro, este „singura cale de urmat pentru ca ţara noastră să iasă din criză”, a subliniat Borisov.

Continuăm să urmăm planul adoptat şi am primit până acum asigurări de la partenerii noştri„, a anunţat ministrul Finanţelor, Vladislav Goranov. ERM II este un sistem de paritate fixă în care un stat este necesar să rămână cel puţin doi ani înainte să adopte moneda unică. Integrarea în acest mecanism deschide calea, în opinia lui Borisov, la împrumuturi europene.

Avantajele ţărilor din Zona Euro

Ţările din zona euro urmează să poată accesa în curând împrumuturi în cuantum de 240 de miliarde de euro prin Mecanismul European de Stabilitate (MES), care vizează să le ajute în lupta împotriva recesiunii de după pandemia noului coronavirus. MES a fost creat în 2012, în timpul crizei datoriilor din zona euro. El serveşte la ajutorarea ţărilor care se confruntă cu dificultăţi de finanţare pe pieţe.

Citeşte şi Poliţia Română a anunţat că infracţiunile stradale au scăzut odată cu pandemia, însă a crescut violenţa domestică

Bulgaria – cea mai săracă ţară din Uniunea Europeană(UE) – este supusă din 1997 unui mecansim de austeritate prin care deviza sa – leva – este legată de euro printr-un curs fix. Indicatorii macroeconomici bulgari sunt stabili. În 2019, Banca Centrală Europeană (BCE) a recomandat o creştere a capitalului a două bănci bulgare, în vederea asigurării viabilităţii acestora în cazul unei crize financiare. O primă bancă a îndeplinit acest obiectiv. Cea de a doua urmează să o facă „în săptămânile următoare”, a precizat Goranov.

„BCE probabil că va da un aviz pozitiv unei cooperări strânse (a Bulgariei) cu Uniunea Bancară europeană, care este o condiţie a aderării la ERM II”, a apreciat ministrul bulgar. „Instituţiile europene ne apreciază disciplina financiară”, a dat asigurări Borisov. Bulgaria urmează să adere la Uniunea Bancară europeană în acelaşi timp cu aderarea la ERM II. Înfiinţată în 2012, Uniunea Bancară supraveghează principalele instituţiibancare din zona euro şi este însărcinată cu soluţionarea situaţiei băncilor aflate în dificultate.