Bulgarii nu se lasă de manifestaţii: Zeci de mii de persoane protestează faţă de corupţie şi sărăcie

Zeci de mii de bulgari au manifestat duminică în aproximativ zece oraşe împotriva corupţiei şi a sărăciei, cerând înlocuirea elitei politice cu noi reprezentanţi ai cetăţenilor.

03 mart. 2013, 14:21
Bulgarii nu se lasă de manifestaţii: Zeci de mii de persoane protestează faţă de corupţie şi sărăcie

La Sofia, miile de manifestanţi au blocat centrul Sofiei, precum şi traficul pe „Podul Vulturilor”, locul simbolic al manifestaţiilor lor împotriva corupţiei şi a sărăciei. Peste 7.000 de manifestanţi purtau bannere pe care se putea citi: „Mafioţii la închisoare” sau „Ei sunt mulţi, sunt bogaţi, sunt insolenţi dar nu vor mai rezista”, informează Novinite.com.

Manifestaţii de protest au avut loc şi în alte oraşe din Bulgaria. La Varna , aproximativ 20.000 de manifestanţi au cerut demisia primarului Kiril Iordanov căruia îi reproşează că se supune unui grup economic dominant care „a distrus întreprindele mici şi mijlocii”, potrivit televiziunii publice BNT. De asemenea, au fost organizate proteste de stradă şi la Plovdiv, la Ruse şi Blagoevgrad.

Protestele au coincis cu Ziua Naţională a Bulgariei, ceea ce a făcut ca o ceremonie organizată duminică la Sofia, la care a fost prezent şi preşedintele Rosen Plevneliev, să fie lipsită de prezenţa publicului,  piaţa fiind blocată şi protejată de poliţiştii care supravegheau protestarii.

Citeşte şi: Factura la energie dă jos executivul: Premierul Bulgaria anunţă demisia Guvernului său

Plevneliev se străduieşte să formeze un Guvern de experţi care să îi succeadă Cabinetului conservator al lui Boiko Borisov, care a demisionat la 20 februarie sub presiunea manifestaţiilor. O tentativă de dialog a preşedintelui cu protestatarii a eşuat vineri.

În faţa Parlamentului, pe un banner se putea citi: „Puterea cetăţenilor, jos mafia!”. Juristul Ivan Hristov, un protestatar activ, a declarat că „se vor forma comitete cetăţeneşti în cartiere pentru a înlocui partidele şi organizaţiile neguvernamentale corupte”. „Vom manifesta miercuri în faţa Parlamentului pentru a-l împiedica să se dizolve înainte de amendarea legii electorale pentru a le oferi drepturi egale partidelor şi organizaţiilor civile”, a declarat Hristov.

N-au timp de alegeri

Preşedintele Plevneliev se străduieşte să formeze un Guvern de experţi care să îi succeadă Cabinetului conservator al lui Boiko Borisov, care a demisionat la 20 februarie, în urma manifestaţiilor de protest. El trebuie să dizolve Parlamentul în zece zile, pentru ca în data de 12 mai să se desfăşoare alegerile anticipate, aşa cum a fost prevăzut.

Manifestanţii care au refuzat să vorbă cu preşedintele ţării cer, între altele, ca  alegerea deputaţilor să se facă prin scrutin majoritar, şi nu prin scrutin proporţional, cum spune legea actuală. Unii dintre manifestanţi cer chiar şi o nouă Constituţie. 

Protestatarii manifestează neîntrerupt de 20 de zile şi nu intenţionează să se oprească până când cererile lor nu îi vor fi satisfăcute. Ei spun că nu vor avea timp să se organizeze pentru a participa la aceste alegeri.

Manifestaţiile au fost provocate de scumpirea electricităţii de către „monopolurile din energie” în ianuarie, al cărei preţ s-a dublat faţă de decembrie. Alte nemulţumiri ale lor sunt corupţia clasei politice şi sărăcia.