Bulgarii ţin alegeri anticipate în data de 12 mai

Preşedintele bulgar Rosen Plevneliev anunţă alegeri anticipate în data de 12 mai, pentru a forma un nou guvern în urma demisiei de săptămâna trecută a Executivului de la Sofia condus de Boiko Borisov.

28 feb. 2013, 16:52
Bulgarii ţin alegeri anticipate în data de 12 mai

Preşedintele bulgar Rosen Plevneliev a anunţat joi că alegerile anticipate se vor desfăşura în data de 12 mai, după demisia întregului guvern bulgar, săptîmâna trecută.  „Abordarea cea mai responsabilă şi mai onestă în contextul impasului în care ne aflăm este organizarea de alegeri (…). Alegerile vor avea loc pe 12 mai, în cazul în care al treilea mandat (încredinţat unui patid partid parlamentar în vederea formării unui Guvern) eşuează”, a declarat el.

Partidul aflat la putere, GERB, şi socialiştii, principala formaţiune de opoziţie, au refuzat săptămâna aceasta un mandat în vederea formării unui guvern. Vineri, mandatul va fi încredinţat, conform Constituţiei bulgare, unui al treilea partid, şi anume formaţiunea minorităţii turce MDL, care a anunţat deja că refuză. Un Guvern de tehnocraţi urmează să fie numit pentru a expedia afacerile curente şi a organiza alegerile.

Bulgaria este afectată de aproximativ 20 de zile de manifestaţii zilnice, provocate de preţul prea mare al energiei electrice de pe facturile emise pentru ianuarie şi, în general, faţă de costul prea ridicat al traiului în cea mai săracă ţară din Uniunea Europeană. Noi manifestaţii importante sunt prevăzute la nivelul întregii ţări, cu ocazia sărbătorii naţionale.

Între timp, premierul în exerciţiu al Bulgariei, Boiko Borisov, care fusese internat de urgenţă făcând o criză de hipertensiune după anunţul demisiei guvernului său, a fost externat joi, scrie Novinite.com. Medicii i-au recomandat premierului să evite stresul şi eforturile fizice.