Bulinele roşii de pe clădirile şubrede dispar foarte greu. Vezi de ce

Doar două clădiri de locuit încadrate în clasa I de risc seismic au fost consolidate în acest an în Bucureşti. Dacă reabilitarea acestora ar merge tot aşa, Bucureştiul ar fi pregătit pentru un eventual cutremur, adică nu ar mai avea clădiri de locuit şubrede, în vreo 150 de ani, condiţia fiind ca cele consolidate să se menţină.

15 dec. 2011, 08:37
Bulinele roşii de pe clădirile şubrede dispar foarte greu. Vezi de ce

Numărul clădirilor cu bulină roşie din Bucureşti este de aproximativ 300, la nivelul întregii ţări numărul clădirilor care au nevoie urgenta de consolidare este de câteva mii. „În anul 2011 au fost finalizate lucrările de consolidare la 2 clădiri de locuit cu mai multe etaje încadrate în clasa I de risc seismic şi care prezintă pericol public situate în municipiul Bucureşti” arată datele Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului (MDRT) solicitate de RTV.net. În momentul de faţă se mai află în lucru 7 astfel de clădiri de locuit. „Lucrările de consolidare se efectuează la patru clădiri în Bucureşti, una în Roman, judeţul Neamţ şi două în Tulcea” mai arată Ministerul Dezvoltării.

Anul acesta se poate spune că s-a lucrat mai bine, autorităţile acordând o mai mare atenţie clădirilor cu bulină roşie, mai ales celor din Capitală. „În anul 2010 au fost finalizate lucrările de consolidare la două clădiri de locuit multietajate încadrate în clasa I de risc seismic şi care prezintă pericol public situate în municipiul Bucureşti şi municipiul Ploieşti” precizează MDRT.

De la demararea programului de reabilitare a clădirilor cu risc seismic ridicat, din 2007, au fost reabilitate în total doar 20 de clădiri. Cele mai multe clădiri au fost consolidate în Bucureşti, respectiv 15 blocuri şi câte una în Galaţi, Ploieşti, Brăila, Mureş şi Bacău.