Bunicuța Cătălina trăiește din 300 de lei pe lună, într-o casă în care plouă și bate vântul. Uneori, poftește la carne: „Mereu se găsește cineva să-mi dea un colț de pâine, dar mi-e dor să mănânc niște carne”

Cătălina Stamate a rămas văduvă în urmă cu 40 de ani, iar de 30 de ani are un concubin. Acesta a muncit până în urmă cu 10 ani, dar în urma unui accident a rămas paralizat, iar acum singura lui sursă de venit este ajutorul de handicap de 300 de lei. Bătrâna nu muncește, având grijă de concubin, dar nici pensie nu poate lua deoarece și-a pierdut cartea de muncă, iar anii munciți în urmă cu foarte mult timp nu îi regăsește în nicio arhivă.

10 iul. 2023, 23:47

Bunicuța Cătălina și concubinul ei trăiesc doar din 300 de lei ajutorul de handicap. Banii nu le ajung să-și cumpere mâncare pe toată luna. Cu toate astea, femeia nu cerșește, dar zilnic se așază în fața icoanei și I se roagă lui Dumnezeu să n-o lase să moară de foame. Și Dumnezeu n-o lasă, prin grija pe care i-o poartă vecinii.

Bunicuța Cătălina își strigă amarul în fața icoanei: „Mereu se găsește cineva să-mi dea un colț de pâine”

Trăiesc o viață grea, dar nu cerșesc niciodată. Eu nu am putut ieși la pensie, pentru că nu am găsit cartea de muncă și nu sunt nicăieri trecuți. Este mult de umblat, nu știu cum voi putea face. Însă trăim din 300 de lei, pensia lui Vasile (n.r. – concubinul femeii), de handicap. Mă rog zilnic la Dumnezeu și îi spun să nu mă lase să mor de foame și mereu se găsește cineva care să-mi dea câte un colț de pâine când nu mai am. E cumplit, însă niciodată nu mi-a plăcut să merg să cer din casă în casă, la toți e greu. Cum o vrea cel de sus”, povestește Cătălina Stamate pentru bzi.ro.

Femeia din comuna ieșeană Scânteia trăiește în niște condiții greu de imaginat, dar nici nu se pune problema să-și renoveze locuința. Prin casă bate vântul și plouă, dar bani de reparații nu există.

Am casa stricată, dar n-am mai avut bani să o refac. Mi-a lăsat, acum mult timp, un frate o rulotă, dar nu am cheie la ea și nu mă bag acolo. Stau la mine și unde am voie. Am camera bunuță, dar, în rest, simt din casă cum bate vântul sau cum plouă. Dumnezeu ne-a ajutat și n-am murit. N-au fost geruri așa mari și am rezistat. A mai trecut încă un an din cei 10”, mai spune femeia.

Nu a mai mâncat carne de ani buni: „Îmi iau lunar ulei, cartofi și niște conserve. De restul mă pot lipsi”

Gustul cărnii nu-l mai știe. A renunțat să mai cumpere carne de ani buni. Acum, are grijă ca, lunar, când primește cei 300 de lei, să cumpere un litru de ulei, cartofi și câteva conserve, alimente pe care și le chivernisește astfel încât să-i ajungă o lună întreagă.

Nu am cumpărat carne, pentru că e scumpă. Îmi iau lunar ulei, cartofi și niște conserve. De restul mă pot lipsi. Și pe acestea le întind o lună de zile, ca să îmi ajungă. N-am avut bani să cumpăr, să bag în pământ și n-am nimic”, adaugă Cătălina Stamate.