Bursa din Bucureşti ţinteşte companii valoroase cât jumătate din PIB-ul României

Oficialii Bursei de Valori Bucureşti (BVB) vor selecta 52 de companii, eligibile să fie listate la cota sa, şi vor merge la câte o companie pe săptămână, în medie, ca să le demonstreze că merită să se coteze. Este unul dintre puţinele repere concrete ale strategiei de dezvoltare a bursei, prezentată azi de noua echipă de administratori. Strategia reia, în fapt, ideile strategiile anterioare, pe care promite să aplice cu mai multă eficacitate.

14 feb. 2012, 08:54
Bursa din Bucureşti ţinteşte companii valoroase cât jumătate din PIB-ul României

O ţintă neoficială este ca, la Bursa de Valori Bucureşti (BVB),  să se coteze, cât mai curând, companii a căror valoare să fie de peste 65 de miliarde de euro, potrivit lui Pompei Lupşan, membru al consiliului de administraţie al BVB. „Nu este un obiectiv oficial, dar potenţialul de atragere la cotă constă în companii a căror capitalizare (valoare de piaţă, n.r.) poate ajunge la 50% din PIB (produsul intern brut al României), în opinia mea“, a spus Pompei Lupşan.

Listările companiilor de stat ar putea apropia mult bursa de pragul amintit, dacă nu vor surveni amânările la care au făcut aluzie recent reprezentanţii FMI. Lucian Anghel, preşedintele BVB a refuzat să comenteze pericolul invocat de FMI.

De altfel, prezentarea strategiei a fost aproape complet lipsită de repere cantitative. Toate detaliile concrete urmează să fie stabilite împreună cu viitorul director general, a cărui alegere va fi făcută cu sprijinul unei firme de recrutare specializată, a spus perşedintele BVB. „Vom primi în săptămâna aceasta ofertele financiare ale firmelor de recrutare care ar putea primi mandatul şi apoi, în cel mai scurt timp posibil, vom avea definitivată şi echipa executivă care va aplica strategia“, a mai declarat Lucian Anghel.

Cinci dintre membrii consiliului de administraţie se ocupă de selectarea firmei de „executive search“, care va identifica pe candidaţii la postul de director general al BVB, potrivit preşedintelui Bursei, ceea ce confirmă indirect informaţia că pe listă ar fi cinci astfel de firme, obţinută de RTV.NET.

„Nu putem avansa de acum nişte ţinte cantitative ale strategiei, câtă vreme nu le-am convenit şi cu directorul general care îşi va asuma răspunderea îndeplinirii acestora“, a explicat Lucian Anghel. Şeful BVB crede că strategia de dezvoltare prezentată azi articulează mai bine ideile mai vechilor strategii ale predecesorilor săi, chiar dacă nu conţine noutăţi fundamentale.

Secretul strategiei constă în aplicarea sa, potrivit preşedintelui BVB. „Bursa va fi unul dintre cele mai active instrumente de finanţare a economiei“ şi un „lider în Europa de Sud-Est până în anul 2015“, este convins Lucian Anghel.

Iată cum sună priorităţile strategice pe termen lung ale Bursei, aşa cum au fost prezentate de oficialii săi, şi cum sunt menţionate şi pe site-ul BVB.

1.Suport pentru incheierea cu succes a ofertelor publice pentru companiile de stat

2. Listarea de companii noi la BVB si cresterea numarului de investitori activi

3. Dezvoltarea capabilitatilor BVB precum si a produselor si serviciilor oferite de Grupul BVB

4. Imbunatatirea guvernantei corporative si a functionarii BVB ca si grup

5. Simplificarea si imbunatatirea reglementarilor, reducerea birocratiei si aplicarea celor mai bune practici internationale

6. Cresterea vizibilitatii BVB si a emitentilor precum si a gradului de constientizare a rolului important pe care il joaca piata de capital din Romania

7. Dezvoltarea dialogului dintre BVB si institutiile/autoritatile relevante pentru piata de capital

8. Cresterea rolului educational al BVB“.