Burse 2022. Mai puţin bani pe cardul elevilor, zilele libere şi vacanţele se scad din cuantumul burselor

Secretarul de stat din Ministerul Educației, Florian Lixandru, a venit cu noi precizări cu privire la modul de calcul pentru bursele elevilor după ce mai mulți părinți și elevi au semnalat că pe luna septembrie au primit sume sub cuantumul minim pentru bursele de merit, studiu sau performanță.

21 nov. 2022, 10:50
Burse 2022. Mai puţin bani pe cardul elevilor, zilele libere şi vacanţele se scad din cuantumul burselor

Burse 2022. Ordinul nr. 5.379/7.09.2022 pentru aprobarea criteriilor generale de acordare a burselor elevilor din învățământul preuniversitar spune că: „bursele se acordă în fiecare an școlar, pe perioada cursurilor școlare, inclusiv pe timpul pregătirii și susținerii evaluării naționale de către absolvenții clasei a VIII-a, a examenului de bacalaureat, a examenului de certificare a calificării profesionale și pe perioada pregătirii practice. Bursele nu se acordă pe perioada vacanțelor școlare, cu excepția cazurilor menționate la art. 18″ (n. red. bursa de ajutor social), scrie edupedu.ro.

Cum ordinul nu precizează nimic legat de zile libere care sunt stabilite prin codul Muncii, nu prin ordinul privind structura anului școlar, iată că au apărut nemulţumiri în rândul părinţilor care au constatat că pe luna septembrie au primit sume sub cuantumul minim pentru bursele de merit, studiu sau performanță, deși nicăieri în legislație nu este prezentat modul de calcul al acestor drepturi ale elevilor.

Citeşte şi: Se schimbă regulamentele şcolare. Elevii nu mai au voie cu brichete în şcoli

Într-un răspuns pentru edupedu.ro, secretarul de stat în ministerul Educației Florian Lixandru a explicat modul de calcul al burselor. Mai exact, reprezentatul Ministerului Educaţiei a precizat că bursele se calculează raportat la structura anului școlar și la zile de școală.

„În afara burselor sociale, celelalte să plătesc pentru zilele de școală, doar bursele sociale se plătesc integral, indiferent de numărul de zile de școală și pe toată perioada anului școlar. Bursele de performanță, de merit etc. se plătesc raportat la numărul de zile de școală, septembrie nefiind, de exemplu, lună întreagă”, a spus secretarul de stat în ministerul Educației Florian Lixandru.

Citeşte şi: Mai mulţi bani pentru transportul elevilor care învaţă în altă localitate decât cea de domiciliu. Cum se face decontarea

 

Burse 2022. Bursele scad în noiembrie şi decembrie

Elevii şi profesorii vor avea o minivacanţă la sfârşit de noiembrie şi început de decembrie. Mai exact, şcolile vor fi închise în perioada 30 noiembrie – 4 decembrie. Aceste zile libere sunt acordate în baza Codului Muncii şi a unei hotârâri de guvern şi nu sunt prevăzute în în ordinul de ministru privind structura anului școlar.

„Valoarea minimă a bursei este luată în calcul pentru lunile când nu sunt zile libere, adică doar lunile mai și martie, în noiembrie de exemplu avem liber pe 30, de Sfântul Andrei”.