BURSE 2025 Elevii de la școlile private ar putea să primească și ei burse de merit pentru premiile luate la concursurile școlare naționale

Ministerul Educației și Cercetării consideră, conform interpretării deciziei Curții Constituționale, că elevii din școlile private ar putea să beneficieze și ei de burse de merit pentru performanțele obținute la concursurile școlare naționale.
Alina Costache
29 mart. 2025, 07:08
BURSE 2025 Elevii de la școlile private ar putea să primească și ei burse de merit pentru premiile luate la concursurile școlare naționale

BURSE 2025. Decizia Curții Constituționale, care prevede acordarea burselor de excelență olimpică pentru elevii din școlile private, similar celor din școlile de stat, ar putea fi extinsă și asupra burselor de merit pentru performanțele obținute la concursurile școlare naționale.

Într-un răspuns adresat unui părinte, Ministerul Educației și Cercetării subliniază că „criteriile care se aplicau pentru acordarea bursei de performanță conform vechii legi contestate la CCR se regăsesc și în bursa de merit din noua Lege a Educației nr. 198/2023”.

Este vorba despre interpretarea deciziei Curții Constituționale din noiembrie 2024, care a stabilit că limitarea acordării burselor doar elevilor din școlile de stat, conform Legii Educației nr. 1/2011, a fost declarată neconstituțională.

Citește și: REZULTATE Simulare BAC 2025. Sorin Ion, secretar de stat în Ministerul Educației: Pe 8 aprilie vom comunica rezultatele, individual, fiecărui elev

Într-un răspuns adresat unui părinte care întreba de ce elevii de la școlile private nu beneficiază de burse de merit, Ministerul Educației și Cercetării a explicat că „noua legislație instituie două tipuri de burse cu un rol similar celui al bursei de performanță, dar pe criterii diferite: bursa de merit și bursa de excelență olimpică (I și II)”. Astfel, criteriile utilizate pentru acordarea bursei de performanță conform vechii legi contestate la CCR sunt regăsite și în bursa de merit prevăzută de noua Lege a Educației nr. 198/2023.

Decizia din noiembrie 2024 a Curții Constituționale a venit în urma unei contestații din partea unui părinte în 2019, pe legea veche, nr. 1/2011, când exista bursa de performanță.

Ministerul Educației și Cercetării explică faptul că, deși decizia Curții Constituționale se referea la vechea Lege a Educației nr. 1/2011, „noua lege a învățământului preuniversitar – Legea nr. 198/2023, recalifică sistemul de burse, iar bursa de performanță nu mai există în aceiași termeni. Noul act normativ instituie două tipuri de burse cu un rol similar celui al bursei de performanță, dar pe criterii diferite: bursa de merit și bursa de excelență olimpică (I și II)”.

Concret, fosta bursă de performanță prevăzută de Legea nr. 1/2011 a fost „spartă” în trei tipuri de burse reglementate de noua Lege a Educației nr. 198/2023 și legislația subsecventă acesteia: bursa de excelență olimpică I, bursa de excelență olimpică II și bursa de merit pentru premii obținute la concursurile naționale școlare.

BURSE 2025  Răspunsul integral al Ministerului Educației către părinte

„Ca urmare a solicitării dumneavoastră, înregistrată la Ministerul Educatiei şi Cercetării, vă informăm că în anul şcolar 2024 — 2025 bursele se acordă în conformitate cu prevederile Legii învăţământului preuniversitar nr. 198/2023, cu modificările si completările ulterioare şi ale Metodologiei-cadru de acordare a burselor, aprobată prin OME nr. 5518/2024.

Decizia C.C.R. nr.642/2024 [R] face referire la admiterea excepției de neconstituționalitate a dispozițiilor art. 82 alin.(1) din Legea Educatiei Naționale, nr.1/2011. Întrucât Legea nr. 1/2011 nu mai este în prezent în vigoare si ținând cont de faptul că noua lege a învăţământului preuniversitar – Legea nr. 198/2023, recalifică sistemul de burse, iar bursa de performanță nu se mai regăseşte în aceiași termeni, noul act normativ în materie instituie două tipuri de burse cu rol asemănător celei de performanță, dar pe criterii diferite: bursa de merit și bursa de excelență olimpică (I şi II).

Facem precizarea că prin Decizia nr. 642/2024, CCR s-a pronunțat în sensul că principiul egalității şi al nediscriminării constă în acordarea bursei tuturor beneficiarilor primari ai procesului educațional care se află în situații identice sau comparabile, fără a se face diferență între cei care urmează o formă de învăţământ particular sau de stat.

De asemenea, prin Decizia sus menționată s-a dispus cu privire la acordarea bursei de
performanță tuturor beneficiarilor primari ai procesului educațional care se află în situații identice sau comparabile cu cea pentru care a fost ridicată această excepție de neconstituționalitate, care au formulat acţiuni în instanță în acest sens şi nu au obținut încă hotărâri judecătoreşti definitive”.

Noua lege a educației prevede faptul că bursa de merit are mai multe componente pentru care se acordă, iar la art. 108, alin 16, apare bursa pentru premiul I la concursurile școlare naționale.

„Art. 108, alin. (16) Printre beneficiarii burselor de merit se numără de drept elevii care au obținut premiul I la concursurile școlare naționale recunoscute de Ministerul Educației, dacă acestea nu au fost finanțate de Ministerul Educației, câștigătorii medaliilor de aur la campionatele naționale organizate de federațiile sportive naționale în sporturi olimpice, precum și alte categorii de elevi cu performanțe educaționale, artistice sau sportive în conformitate cu prevederile metodologiei-cadru prevăzute la alin. (1)”.

Elevii de la școlile private și confesionale nu primesc în prezent aceste burse de merit, ci doar pe cele pentru excelență olimpică

„Art. 108, alin (11) – Pentru stimularea excelenței, elevii beneficiază de burse de excelență olimpică I și II, acestea fiind alocate în funcție de distincțiile primite de către aceștia, după cum urmează:

a) bursa de excelență olimpică I se acordă elevilor care obțin distincții, respectiv premiile I, II, III și mențiune, la olimpiadele școlare internaționale, respectiv campionatele sportive școlare internaționale recunoscute de Ministerul Educației și la Jocurile Olimpice în parteneriat cu Comitetul Olimpic și Sportiv Român. Bursele de excelență olimpică I se acordă lunar elevilor de gimnaziu și liceu, pe întreaga durată a anului școlar următor obținerii distincției.

Prin excepție, elevii din ultimul an de studii liceale primesc un premiu în cuantum egal cu valoarea cumulată a bursei pentru un an școlar;

b) bursa de excelență olimpică II se acordă elevilor care obțin distincții, respectiv premiile I, II și III la olimpiadele școlare naționale organizate și finanțate de Ministerul Educației. Bursele de excelență olimpică II se acordă lunar elevilor de gimnaziu și liceu, pe întreaga durată a anului școlar următor obținerii distincției.

Prin excepție, elevii din ultimul an de studii liceale primesc un premiu în cuantum egal cu valoarea cumulată a bursei pentru un an școlar, scriu editorii de la edupedu.ro.

În concluzie, conform interpretării deciziei Curții Constituționale și reglementărilor actuale, elevii din școlile private ar putea să beneficieze de aceleași burse de merit ca și elevii din școlile de stat, pentru performanțele obținute la concursurile naționale școlare. Ministerul Educației și Cercetării recunoaște acest principiu de nediscriminare și aplică prevederile Legii Educației nr. 198/2023, care a înlocuit bursa de performanță din legislația veche cu noi tipuri de burse, respectiv bursa de merit și bursa de excelență olimpică, acordate pe criterii distincte, dar echivalente ca scop.

Citește și: Dezastru la simularea de la BAC. Peste 23.000 de elevi nu au luat notă de trecere

 

DailyBusiness
Ce a putut să găsească Piedone la câteva restaurante de pe litoral. ANPC le-a suspendat activitatea pe loc: „A înflorit salcâmul în bucătărie”
Spynews
Elena Udrea iese din închisoare! Tribunalul Prahova a respins contestaţia înaintată de Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA)
Bzi.ro
Ultima imagine cu Felix Baumgartner înainte de moarte. Ce a scris alături de imagine
Fanatik.ro
Cât trebuie să mănânci, de fapt, la vârsta de 50 de ani. Cele mai bune sfaturi ale unui nutriționist celebru
Capital.ro
Cartea de identitate trebuie schimbată neapărat. Românii sunt obligați. Anunț oficial de la Primărie
Playtech.ro
Cine se bate pe averea de 250 de milioane de euro a lui Felix Baumgartner. Mihaela Rădulescu nu are nicio șansă
DailyBusiness
Ce avere a lăsat Felix Baumgartner. Cine sunt succesorii legali ai iubitului Mihaelei Rădulescu
Adevarul
Israelul publică noi fotografii cu liderul de facto al Hamas. Cum încearcă să se ascundă ultimul comandant de rang înalt rămas în viață
wowbiz.ro
„Noi am fost DRAGOSTE”. Prima reacție a Mihaelei Rădulescu după moartea lui Felix Baumgartner
Spynews
Unde a fost găsită adolescenta de 14 ani, din Brăila, dispărută de aproape o săptămână. Părinții sunt încă în stare de șoc: "Are vânătăi"
Spynews
Sânziana Negru și Ștefan Floroaica și-au amenajat un colț de rai! Cum arată casa străbunicilor, după renovare | VIDEO
Evz.ro
Inflația explodează în România. Avertisment crunt din partea BNR
Ego.ro
Ce au observat experții, la aparițiile fiului cel mic al lui Kate Middleton și al Prințului William
Prosport.ro
Cum arată piscina complexului italian în care s-a prăbușit Felix Baumgartner
kanald.ro
Horoscop săptămânal Thomas Rob pentru 21 - 28 iulie 2025: Se dezlănțuie haosul pentru nativi! Se vor confrunta cu certuri, secrete și despărțiri
Cancan.ro
Mihaela Rădulescu, prima REACȚIE după moartea lui Felix Baumgartner. A postat un mesaj sfâșietor
Playsport.ro
Autopsia lui Felix Baumgartner a fost finalizată. Care a fost, de fapt, ce au descoperit medicii...
Capital.ro
Președintele Nicușor Dan, anunțul serii despre pensii: Eu am spus că a fost o greșeală...
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Imagini spectaculoase cu Nicolae Dică și soția lui, în costum de baie roz, la plajă
stirilekanald.ro
VIDEO Noi detalii despre accidentul în care a murit Felix Baumgartner. Ce i-a adus, de fapt, sfârșitul
Fiica lui Sebastian Burduja a murit la 3 ani
MediaFlux
Vârsta de pensionare crește la 70 de ani! Se va aplica tuturor persoanelor născute după 31 decembrie 1970. Dezbateri privind noua lege într-o țară europeană
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Hidrocentrala Răstolița renaște după trei decenii de pauză. Ministrul Energiei: „Fac tot ce ţine de mine ca să deblochez situatia”