Burse școlare 2024. Se schimbă iar criteriile, ce se întâmplă cu banii primiți de elevii cu medii de corigență

Pragul pentru bursa de reziliență va fi media 7, în limita de 30% din clasă bursieri de merit și reziliență, după scandalul de anul trecut cu butrsele de merit obținute de elevii cu media 1.

03 ian. 2024, 08:45
Burse școlare 2024. Se schimbă iar criteriile, ce se întâmplă cu banii primiți de elevii cu medii de corigență
Cum a reacționat un elev cu media 4, după ce a aflat că primește bursă de merit.

Burse școlare 2024-2025. Ministrul Educației, Ligia Deca, anunță prag de medie de 9.50 pentru bursa de merit, care va fi condiționată și de numărul de absențe, nu doar de nota la purtare și bursă de reziliență acordată în funcție de medie, absențe și nota la purtare.  Acestea vor înlocui bursele de merit existente, bursele „Ligia Deca”, pentru medii de 2, 3 și 4, premieră istorică pentru educația din România, despre care a scris Edupedu.ro

Ambele tipuri de burse vor fi acordate pentru primii 30% dintre elevii unei clase. „O să facem aceste modificări și ele vor fi evident valabile în anul școlar următor. O să le punem în dezbatere publică, pentru că înainte de a face orice modificare, vrem să ne asigurăm că toți cei care trebuie să aibă un cuvânt de spus, profesorii, elevii, experții reușesc să aibă acest cuvânt”, a adăugat Ligia Deca.

Burse școlare 2024-2025. Conform surselor citate, ragul pentru bursa de reziliență ar urma să fie media 7, iar numărul de bursieri ar urma să fie limitat – maximum 30% din fiecare clasă împreună bursierii cu burse de merit și burse de reziliență.

„Ceea ce ne spun și testele PISA este că trebuie să avem o distribuție mai echitabilă a stimulentelor de tip bursă. Acest lucru înseamnă că nu pot fi licee unde toți copiii au bursă, pentru că toți copiii aveau peste media de bursă sau participau la concursuri și olimpiade și alte licee în care nimeni nu ia bursă. Atunci am gândit un sistem în care să-i premiem pe cei care depun un efort să fie cei mai buni din clasă, din fiecare clasă, în fiecare școală, cu rezultatele aferente.

Problemele de sub media cinci apar exclusiv la clasa a IX-a, pentru că acolo se face distribuția în funcție de Evaluarea Națională. Dacă am fi luat media de la clasa a VIII-a deși ar fi fost inechitabil, pentru că media de la clasa a VIII-a era dată de profesori din școli diferite, clase diferite, lucrurile n-ar mai fi arătat așa.

Bursele elevilor din școlile private vor fi plătite în ianuarie 2024, cu o întârziere de două luni de la termenul impus de Ministerul Educației – proiect pe ordinea de zi a ședinței de Guvern

Vorbim despre 1.250.000 de burse, vorbim despre creșteri de cuantumuri. Bursa de merit a crescut la 450 lei, de la 200, bursa socială de la 200 la 300 lei și avem 750.000 de burse sociale și asta ne spune mult despre starea socio-economică a familiilor.

Ceea ce vom face la începutul anului este ca, pe baza feedback-urilor venite, să punem în dezbatere niște modificări la metodologia de burse pentru anul viitor. Asta înseamnă ca ceea ce avem acum, 30% dintre copii primesc bursă de merit, să fie separat în două categorii, bursa de merit, pentru că înțeleg că societatea își dorește o definiție mai strictă a noțiunii de merit și atunci să mergem pe concursuri, olimpiade, plus peste 9.50 și să existe o altă bursă, bursa de reziliență, care să aibă scopul motivării copiilor din fiecare clasă, celor mai buni copii din fiecare clasă.

Vouchere elevi 2024. Se dau 250 de lei ŞI ÎN VACANŢĂ de anul viitor. La ce pot fi folosiţi banii

Ambele tipuri de bursă să însemne că nu ai absențe, adică se introduce condiția de absențe. Până acum era cu media la purtare, dar având în vedere că media la purtare se acordă la sfârșit de an, avem nevoie de o condiție suplimentară și de asemenea ne gândim și la un prag de medie pentru această bursă de reziliență, cea acordată copiilor celor mai buni din clasă, în procentul de 30%, minus cei care au bursă de merit.

O să facem aceste modificări și ele vor fi evident valabile în anul școlar următor. O să le punem în dezbatere publică, pentru că înainte de a face orice modificare, vrem să ne asigurăm că toți cei care trebuie să aibă un cuvânt de spus, profesorii, elevii, experții reușesc să aibă acest cuvânt.”