Busculadă de proporţii la Mecca. Peste 700 pelerini au MURIT şi 805 sunt răniţi UPDATE VIDEO

Cel puţin 717 persoane au murit şi peste 805 au fost rănite, în urma unei busculade produse joi în timpul pelerinajului anual la Mecca, a anunţat un oficial din guvernul saudit. Cel mai grav incident din timpul pelerinajului la Mecca a avut loc în 1990, când 1.426 de pelerini au murit într-o busculadă.

24 sept. 2015, 08:54
Busculadă de proporţii la Mecca. Peste 700 pelerini au MURIT şi 805 sunt răniţi UPDATE VIDEO

UPDATE 17.00 Tragedia, care a avut loc lângă locul lapidării simbolice a lui Satan, s-a produs la impactul între marea de oameni care părăseau una dintre stele și mulțimea care venea în sens invers.

Strada 204, unde s-a produs busculada, este una din cele două artere principale care duc de la Mina la Jamarat, locul unde pelerinii îl lapidează în mod ritual pe Satan, aruncând cu pietre în trei mari coloane.

Mai mult de 200 de ambulanțe și 4.000 de salvatori au fost trimiși la fața locului pentru a-i ajuta pe răniți. Unii dintre aceștia au fost evacuați cu elicopterele.

Ministrul saudit al sănătății, Khaled al-Faleh, a indicat drept cauză a busculadei de joi lipsa de disciplină a credincioșilor, care nu respectă indicațiile date de responsabilii pelerinajului.

‘Dacă pelerinii ar fi urmat instrucțiunile, am fi putut evita acest gen de accident’, a declarat ministrul la televiziunea publică El-Ekhbariya, după o deplasare la locul dramei.

‘Mulți pelerini se pun în mișcare fără a respecta orarele’ fixate de responsabili, a explicat oficialul, promițând o anchetă ‘rapidă și transparentă’.

În schimb, Iranul a acuzat erori de securitate pentru busculada în care au murit și 43 de cetățeni iranieni.

15.50: Ministrul saudit al Apărării Civile anunţă 717 morţi şi 805 de răniţi.

14.40 New York Times publică un ultim bilanţ, conform căruia cel puţin 453 de persoane au murit, iar 719 au fost rănite.

UPDATE 14:15 Autorităţile saudite au mobilizat la locul tragediei echipe de intervenţie de 4.000 de oameni şi 200 de maşini de salvare cu echipaj medical

UPDATE 13:54: până la aceată oră fuseseră identificaţi 310 morţi

UPDATE: Cel puţin 220 de morţi. Tragedia s-a întâmplat în timpul ritualului de aruncare cu pietre

UPDATE: Cel puţin 200 de morţi şi 450 de răniţi, potrivit unui bilanţ recent al tragediei de la Mecca

UPDATE: Cel puțin 150 de persoane au murit, joi, într-o busculadă la Mina, în apropierea orașului sfânt musulman Mecca, din Arabia Saudită, unde circa două milioane de oameni participă în aceste zile la pelerinajul anual (Hajj), a anunțat postul de televiziune saudit Al-Ekhbariya, transmit Reuters, AFP și DPA.

Poliţia locală a informat la rândul ei că busculada s-a produs când pelerinii s-au grăbit în pelerinajul spre Mecca, în prim a zi a procesiunii anuale Haj.  Locul în care s-a produs busculada se află la aproximativ 5 km la est de Mecca, pe drumul din centrul oraşului şi Dealul Arafat.

Citeşte şi TRAGEDIE la Moscheea Sfântă de la Mecca. Peste 100 de morţi, după prăbuşirea unei macarale

Cu două zile în urmă, s-au produs mai multe incidente la Mecca, unde peste 2 milioane de musulmani vin pentru pelerinajul anual.

Miercuri, peste 200 de pelerini au rămas blocaţi într-un tren după o ușă s-a defectat. Pelerinii au rămas blocaţi timp de o jumătate de oră, iar câteva zeci dintre ei au leşinatPelerinajul la Mecca, cea mai mare adunare anuală de oameni din lume, a mai fost scena dezastrelor şi în trecut, inclusiv a unor busculade, incendii şi revolte.

Securitatea în timpul pelerinajului este un subiect sensibil din punct de vedere politic pentru familia regală saudită. Guvernul saudit a cheltuit în ultimii ani miliarde de dolari pentru a moderniza şi extinde infrastructura şi tehnologia pentru controlul mulţimilor.

Aproximativ două milioane de credincioşi musulmani participă începând de marţi la pelerinajul anual la Mecca.

Peste 100.000 de poliţişti sunt mobilizaţi şi mii de camere video au fost instalate pentru a permite grupurilor să se disperseze înainte de a ajunge la niveluri periculoase.

Ultimul incident de amploare de acest gen a avut loc în 2006, când cel puţin 346 de pelerini au murit într-o busculadă.

În urmă cu două săptămâni, 110 persoane au murit la Marea Moschee de la Mecca, după ce o macara s-a prăbuşit în timpul unei furtuni.

Cel mai grav incident din timpul pelerinajului la Mecca a avut loc în 1990, când 1.426 de pelerini au murit într-o busculadă.