Ca în Japonia: Un oraş din România e încălzit cu ajutorul unui calculator

Oraşul dispune de 10 centrale termice conduse de câte un computer şi un singur dispecerat care le gestionează. Gigacaloria nu este chiar ieftină dar nici printre cele mai scumpe din ţară

23 nov. 2011, 11:21
Ca în Japonia: Un oraş din România e încălzit cu ajutorul unui calculator

Oraşul dunărean Olteniţa are cel mai modern sistem de termoficare din ţară dispunând de 10 centrale conduse de câte un calculator care raportează unui dispecerat central, scrie MONEY.RO. Computerul primeşte în timp real date despre necesarul de căldură al fiecărei scări de bloc cât şi despre consumul real astfel că toate livrările cât şi sumele de plată sunt verificabile în orice moment. În tot sistemul de termoficare local, singurii angajaţi sunt cei de la dispecerat, astfel încât costurile cu salariile sunt minime. Fiecare centrală dispune de două cazane cu o capacitate de la 1,8 MW la 2,5 MW puterea maximă a sistemului este de 40 MW, potrivit primarului Costinel Milescu. Combustibilul folosit este gazul. Proprietarul sistemului este chiar Primăria.

Distribuţia agentului termic se face prin ţevi termoizolate care au o pierdere de doar 1°C la un km. Cele 10 centrale sunt dispuse în aşa fel încât până la orice scară de bloc din Olteniţa să nu fie nevoie de o ţeavă mai lungă de 700-800 de m pentru transportul căldurii ceea ce face ca pierderile în sistem să fie aproape de zero.

Deşi modern şi cu nicio pierdere totuşi sistemul de termoficare dezvoltat la Olteniţa nu produce o gigacalorie ieftină. Cel puţin deocamdată. „Preţul energiei termice este de 299 de lei gigacaloria. Avem 30 de lei subvenţie pentru olteniţenii care câştigă peste 1.000 de lei pe cap de familie şi care plătesc 269 de lei gigacaloria. Pentru cei sub pragul de 1.000 de lei valoarea subvenţiei oscilează între 10%  din costul gigacaloriei şi merge până la 90% pentru cei cu venituri foarte scăzute”, spune Milescu. Primarul explică că Olteniţa nu beneficiază de avantajul unor centrale în cogenerare de dimensiuni mari precum Bucureştiul ori Ploieştiul care produc simultan energie electrică şi termică astfel încât să scadă mult preţul ambelor tipuri de energie. N-a avut nevoie de un colos scump în oraş. Încearcă, însă, să inoveze pentru a se pregăti pentru timpurile când resursa gaz nu va mai fi sau va fi prohibitivă ca preţ. În acest sens s-au montat pe una dintre centrale 250 de panouri solare care permit ca, în timpul verii, 500 de apartamente să primească apă caldă fără să plătească niciun leu pentru ea. Apartamentele primesc apă caldă menajeră prin rotaţie. Un alt proiect-pilot dintr-o altă centrală este instalarea unui cazan de 1,25 MW care să producă agent termic folosind peleţi. „Va putea alimenta 400 de apartamente din vara lui 2012. Pentru că intră la categoria energie curată vom beneficia şi de sistemul de subvenţie al certificatelor verzi”, mai spune edilul olteniţean.

Cea mai ieftină gigacalorie se plăteşte la Ploieşti şi Bucureşti, 160 de lei respectiv 169 de lei. Urmează cea din Vaslui şi Tulcea – aproximativ 180 de lei. Printre cele mai scumpe călduri din ţară se numără cele din Sibiu şi Timişoara la peste 300 de lei.

Olteniţa are 25.000 de locuitori şi o rată a şomajului de circa 12%.