Ce se întâmplă cu doctoratele? CAB a decis anularea unui ordine al ministrului Educaţiei

Curtea de Apel Bucuresti (CAB) a decis vineri anularea ordinului ministrului Educatiei privind obtinerea atestatului de abilitare. Este vorba despre actul normativ care stabileste cum se obtine certificatul de conducator de doctorat si care elimina conflictul de interese, dar si obligatia ca teza de abilitare sa fie sustinuta in engleza.

09 oct. 2015, 18:49
Ce se întâmplă cu doctoratele? CAB a decis anularea unui ordine al ministrului Educaţiei

Ministrul Educatiei, Sorin Cimpeanu, a declarat, pentru hotnews.ro, ca ministerul va face recurs in procesul castigat in prima instanta de Asociatia Ad Astra si ca in prezent nu sunt afectate de hotararea instantei cele 103 de persoane care au devenit conducatori de doctorate.

Asociatia de cercetatori Ad Astra a castigat in prima instanta procesul intentat Ministerului Educatiei, in ceea ce priveste ordinul ce reglementeaza obtinerea atestatului de abilitare.

Citeşte şi Sorin Cîmpeanu: Bugetul pentru educaţie se va închide cu 4% din PIB

Curtea de Apel Bucuresti a decis astazi, 9 octombrie 2015, urmatoarele: „Anuleaza Ordinul nr. 3121/27.01.2015 privind organizarea si desfasurarea procesului de obtinere a atestatului de abilitare, emis de parat Ministerul Educatiei si Cercetarii Stiintifice. Ia act ca reclamanta isi rezerva dreptul a solicita cheltuieli de judecata pe cale separata. Cu drept de recurs in termen de 15 zile de la comunicare, cererea de recurs urmand a fi depusa la prezenta instanta”.

Asociatia cercetatorilor Ad Astra i-a cerut public, in prima faza, Ministerului Educatiei sa revoce Ordinul prin care a relaxat conditiile pe care un profesor trebuie sa le indeplineasca pentru a putea coordona studenti la doctorat, iar pe 30 martie a depus plangere prealabila la Minister, in care a explicat ce prevederi legale incalca ordinul.

Sorin Cimpeanu, care a si semnat acest ordin, a declarat pentru hotnews.ro ca, „in mod clar, Ministerul Educatiei va face recurs la aceasta hotarare a Curtii de Apel Bucuresti”.

Ministrul a anuntat ca sunt „103 persoane care au obtinut deja atestatul de abilitare in baza acestui ordin si sigur sunt si alte dosare de abilitare in curs. Imi exprim increderea ca, la recurs, se va demonstra ca ordinul 3.121/27.01.2015 este emis in conditii de deplina legalitate, iar pana atunci nu se va intampla nimic cu cei care au obtinut atestatul, pentru ca recursul are consecinte suspensive fata de aplicarea hotararii Curtii de Apel”.

„Consider ca instanta, Curtea de Apel, s-a pronuntat in acest fel din cauza neprezentarii Ministerului Educatiei in proces. Nu s-a prezentat in proces”, a explicat Sorin Cimpeanu.