Cabinetul Orban, nota de plată. Ce vor ALDE, PMP şi UDMR în schimbul învestirii Guvernului PNL în Parlament

ALDE, PMP, UDMR, partide care au votat învestirea guvernului condus de Ludovic Orban, negociază zilele acestea o serie de avantaje în schimbul sprijinului pe care l-au acordat PNL în Parlament, scrie G4Media.ro, citând surse politice.

03 dec. 2019, 19:02
Cabinetul Orban, nota de plată. Ce vor ALDE, PMP şi UDMR în schimbul învestirii Guvernului PNL în Parlament

ALDE și PMP cer de la liberali funcții de prefecți, secretari de stat, șefi de autorități și agenții guvernamentale, șefi de companii de stat sau membri în consiliile de administrație, potrivit G4Media.ro.

ALDE solicită cinci prefecți și conducerea unor importante companii energetice, plus oameni în consiliile de administrație la mari companii de stat.

PMP vor trei prefecți, opt secretari de stat, șefia Autorității Naționale pentru Cetățenie, șefia Direcției pentru Relația cu Republica Moldova, plus conducerea a două sau trei agenții de stat. Potrivit surselor G4Media.ro, și cei de la PMP sunt interesați de domeniul energetic, în special de cel al gazelor, unde doresc instalarea unui secretar de stat.

În schimb, maghiarii de la UDMR nu au cerut funcții noi, ci doar ca liberalii să nu îi demită pe oamenii lor aflați deja în diverse posturi, precum secretarii de stat la Educație și Finanțe.

”Noi nu cerem aproape nimic. Știm că liberalilor le este greu. Dar asta ne dă și o anumită libertate. Este o perioadă politică complicată, iar dacă cerem funcții vom avea și responsabilități față de guvernare”, a explicat un lider UDMR pentru G4Media.ro.

Secretarul general adjunct al PMP, numit secretar de stat în Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale

Ioana Constantin, secretarul general adjunct al PMP, a fost numită marți secretar de stat în Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale, printr-o decizie a premierului Ludovic Orban, publicată în Monitorul Oficial.

”Începând cu data intrării în vigoare a prezentei decizii, doamna Ioana Felicia Constantin se numeşte în funcţia de secretar de stat în cadrul Ministerului Muncii şi Protecţiei Sociale”, este decizia premierului Ludovic Orban, publicată, marţi, în Moniorul Oficial.

Tot printr-o decizie a premierului a fost numit secretar de stat, la acelaşi minister, Ion Alin Ignat.

De asemenea, a fost publicată în Monitorul Oficial decizia premierului privind numirea în funcţia de secretar de stat al Agenţiei Naţionale pentru Egalitate de Şanse între Femei şi Bărbaţi a Mihaelei Andreianu, dar şi decizia privind numirea Magdalenei Niculescu în funcţia de secretar general adjunct al Ministerului Transporturilor.

Magdalena Niculescu, director adjunct la Corpul de control al Ministerului Transporturilor, este delegată în funcţia de secretar general pentru o perioadă de şase luni.

Citește și: Premierul Orban vrea ca bugetul de stat şi bugetul asigurărilor de stat pentru 2020 să fie adoptate până la finalul anului