Cabinetul Ponta III a TRECUT de votul Parlamentului. Învestirea miniştrilor mai are de aşteptat VIDEO

Parlamentul a dat votul de încredere noului Guvern cu 346 voturi favorabile, 191 contra şi 8 nule. Astfel, guvernul Ponta III este aproape instalat în funcţie, însă finalizarea procedurii depinde de preşedintele Traian Băsescu deoarece noii miniştri trebuie să depună jurământul în faţa şefului statului.

04 mart. 2014, 16:21
Cabinetul Ponta III a TRECUT de votul Parlamentului. Învestirea miniştrilor mai are de aşteptat VIDEO

„Este o majoritate clară”, a spus Victor Ponta după anunţarea rezultatului votului, ce a fost exercitat în mod secret, cu bile.

Victor Ponta a precizat că a vorbit de mai multe ori cu şeful statului în cursul zilei de marţi în legătură cu instalarea noului Guvern. Primul-ministru spune că programul de guvernare al USL din 2012 şi pe care guvernul Ponta III şi l-a asumat poate fi modificat în aspectele formale astfel încât să se dea curs obiecţiilor preşedintelui Băsescu.

„Dacă există problema că în programul de guvernare apare formula USL în loc de USD şi UDMR, i-am comunicat preşedintelui că mâine vom lua toate măsurile pentru a elimina orice confuzie”, a declarat Ponta. Astfel, din punct de vedere tehnic va fi un nou program de guvernare, chiar dacă aspectele de conţinut vor fi aproape aceleaşi ca programul USL.

Procedura de modificare ar urma să se facă de către noul Guvern pe baza articolului 118 din Constituţie, cel referitor la asumarea răspunderii. „Guvernul îşi poate angaja răspunderea în faţa Camerei Deputaţilor şi a Senatului, în şedinţă comună, asupra unui program, a unei declaraţii de politică generală sau a unui proiect de lege”, se arată în primul paragraf al acelui articol. Numai că pentru ca programul să fie adoptat de Executiv este necesară convocarea unei şedinţe de guvern în noua formulă.

Ulterior, primul-ministru îl prezintă în şedinţă comună Parlamentului, opoziţia având posibilitatea de a depune moţiune de cenzură în termen de trei zile. Dacă moţiunea este respinsă de către Parlament, noul program se consideră adoptat. „Dacă în seara asta am Guvernul instalat, mâine trimitem programul Parlamentului”, a spus Ponta.

Şedinţa de investire a noului guvern a fost marcată de un duel verbal dur între foştii copreşedinţi ai USL. Antonescu şi-a anunţat demisia de la şefia Senatului, după ce, anterior, i-a propus lui Ponta să demisioneze împreună. 

Premierul Victor Ponta a prezentat Parlamentului componenţa noului lui Cabinet şi a cerut votul de învestitură. Miniştrii propusi de Victor Ponta au fost validati, marţi, în comisiile parlamentare de specialitate, dar preşedintele Traian Băsescu i-a cerut premierului să-şi asume răspunderea în faţa Parlamentului pe noul program de guvernare.

„Domnule prim-ministru Victor Ponta dvs vedeţi în prezenţa mea în fruntea Senatului semnul că USL nu mai există. Vă spune eu: USL nu mai există! Aveţi curaj ca să ne convingem amândoi să demisionăm acum din funcţiile pe care le-am obţinut ca USL? Suntem aici, în plenul Parlamentului, e toată lumea, aveţi consilierii, avem presa, eu demisionez frumos de la şefia Senatului pe care mi-a dat-o USL, dvs. din funcţia de prim-ministru pe care v-a dat-o USL”, a declarat Antonescu, de la pupitrul Parlamentului.

Antonescu a continuat: „Nu ştiu răspunsul. Nu facem asta, nu aveţi acest curaj. Dintr-un simplu motiv, nu din cauză că trebuie să treceţi pe la Cotroceni, că aţi mai trecut, nu-i vorbă, ci pentru că, îmi pare rău să spun, dar e adevărat: Eu dacă nu mai sunt preşedintele Senatului, sunt acelaşi, ba am chiar mâinile mai libere. Dumneavoastră, dacă nu mai sunteţi prim-ministru, nu mai sunteţi nimic”.

În urma acestui anunţ, parlamentarii liberali au scandat repetat „Demisia”, la adresa premierului Victor Ponta.

După anunţul demisiei din funcţia de preşedinte al Senatului, Crin Antonescu a părăsit prezidiul şi a ocupat un loc în sala de plen.