Cad bombele în Donbas, criza din Ucraina se amplifică: „Vibrau geamurile, totul era înspăimântător”

Oamenii evacuați din regiunile separatiste spun că susțin decizia lui Vladimir Putin de a recunoaște independența republicilor Donețk și Lugansk, dar nu știu ce va urma sau când vor putea pleca acasă.

23 feb. 2022, 15:39
Cad bombele în Donbas, criza din Ucraina se amplifică: „Vibrau geamurile, totul era înspăimântător”

Criza din Ucraina se amplifică de la o oră la alta. Mii de femei, copii și bătrâni au fost evacuați în ultimele zile din regiunile separatiste din estul Ucrainei. Câțiva dintre ei au fost duși la un hotel aflat la 60 de km de Rostov. Toți spun același lucru: că vor să se întoarcă acasă cât mai repede.

Kristina, o mamă de 32 de ani din zona separatistă din estul Ucrainei a plecat alături de cei doi copii, pentru merge în Rusia.

Ucraina decretează stare de urgenţă pe întreg teritoriul. În următoarele 30 de zile ţara va fi în alertă de război
„Bineînțeles, suntem cu toții anxioși, nervoși, ne vine să plângem, dar nu putem, pentru că avem copii mici. Ce urmează – nu știm absolut nimic, ne-au spus să stăm și să așteptăm. La ce să ne așteptăm – nu știm, vrem să mergem acasă”, a spus ea, pentru Euronews.

Irina și-a făcut bagajele în doar 15 minute și acum locuiește în același hotel cu nepotul ei, Vladislavhe, în vârstă de 9 ani.

„Am avut ostilități timp de două zile. A fost foarte înfricoșător, vibrau geamurile, totul era înspăimântător. Eram foarte îngrijorați pentru copil, dar a fost inutil, iar acum credem că ne vom întoarce acasă curând. Nu vrem să fim aici”, a spus ea.

Vladimir Putin, discurs arogant despre „armele ruseşti, care nu au egal în lume”. El a anunţat că a fost pusă în serviciu de luptă cea mai puternică armă
„Suntem bine aici, dar vrem să mergem acasă. Așteptăm de opt ani. Din această cauză băieții noștri au murit, pentru ca Rusia să ne recunoască în sfârșit. Să fim ruși, pentru că nu există întoarcere”, a mai spus Irina.

Criza din Ucraina: Liderul republicii separatiste Doneţk anunţă că ritmul mobilizării militare s-a accelerat

Liderul autoproclamatei republici Doneţk, Denis Puşilin, a declarat miercuri că mobilizarea militară îşi accelerează ritmul pentru a contracara „agresiunea” ucraineană, relatează Reuters.

Denis Puşilin a spus că situaţia a devenit critică în regiune, dar separatiştii vor câştiga cu sprijinul „marii Rusii”. Pe de altă parte, el a afirmat că ar prefera să rezolve chestiunea demarcării frontierei cu Kievul în mod paşnic, însă că şi-a rezervat dreptul de a cere Rusiei ajutor.

Andrei Turceak, un membru de rang înalt al partidului de guvernământ din Rusia, a declarat, cu prilejul unei vizite la Doneţk, că nicio forţă din lume nu poate schimba rezultatul legal al recunoaşterii de către Rusia a regiunilor separatiste din estul Ucrainei.

Vladimir Putin a semnat luni decretul de recunoaştere a independenţei celor două aşa-numite republici din estul Ucrainei, iar camera superioară a Parlamentului rus a votat marţi trimiterea de trupe pentru susţinerea separatiştilor.

Turceak i-a spus liderului separatist Denis Puşilin că Rusia nu-şi va abandona poporul.

El a adăugat că 93.000 de persoane au fost deja evacuate în Rusia, potrivit Reuters.