Naufragii în Marea Egee: 27 de migranţi, printre care mai mulţi copii, s-au înecat

27 migranți, între care mai mulți copii, care încercau să ajungă în insulele grecești, au murit înecați, marți, în cursul unor naufragii în Marea Egee, în largul coastelor Turciei, în condiții meteo nefavorabile, potrivit unui nou bilanț al autorităților turce.

05 ian. 2016, 09:07
Naufragii în Marea Egee: 27 de migranţi, printre care mai mulţi copii, s-au înecat

O primă ambarcațiune care plecase din regiunea Dikili (vest) cu destinația insula grecească Lesbos a naufragiat din cauza vântului puternic din Marea Egee. Gărzile de coastă turce au reușit să salveze 12 migranți, dar corpurile altor 17 au fost descoperite pe o plajă și în largul coastelor districtului Ayvalik, potrivit Agerpres.

Fotografii și imagini video difuzate de agenția Dogan au prezentat cadavrele mai multor copii cu veste de salvare întinse pe o plajă cu pietriș precum și salvatori care încercau să scoată victimele din apă.

O altă ambarcațiune, o barcă pneumatică având la bord 58 de migranți, s-a răsturnat în largul stațiunii balneare Dikili. Un număr de zece corpuri neînsuflețite, între care femei și copii, au fost descoperite pe o plajă din apropierea stațiunii. Numeroși migranți au fost salvați, dar au necesitat spitalizare, fiind în stare de hipotermie.

Conform Organizației Internaționale pentru Migrație (OIM), în jur de 700 de persoane, în majoritate refugiați sirieni și irakieni, și-au pierdut viața ori au fost date dispărute în 2015 în tentativa de traversare a Mării Egee spre Grecia, poarta de intrare în Uniunea Europeană.

În pofida temperaturilor scăzute și a condițiilor meteo dificile, numeroși migranți continuă să se îmbarce pentru această traversare periculoasă, afirmă autoritățile turce. La sfârșitul lunii noiembrie, Turcia și Uniunea Europeană au ajuns la un acord ce prevede un ajutor comunitar de 3 miliarde de euro pentru Ankara în schimbul angajamentului vizând un control mai bun al frontierelor și cooperarea în lupta împotriva traficanților de migranți.