Căderea unui uriaş. Imagini impresionante cu prăbuşirea unuia dintre cele mai mari telescoape din lume, momentul a fost surprins de o dronă VIDEO

Radiotelescopul Arecibo, din Puerto Rico, folosit de astronomii din întreagă lume și care a permis descoperirea primelor planete care orbitează o altă stea decât Soarele, s-a prăbușit la începutul acestei săptămâni.

04 dec. 2020, 10:29
Căderea unui uriaş. Imagini impresionante cu prăbuşirea unuia dintre cele mai mari telescoape din lume, momentul a fost surprins de o dronă VIDEO

Imagini impresionante surprinse de o dronă aflată într-un turn de control al Observatorului Arecibo, din Puerto Rico, arată momentul exact în care acesta s-a prăbușit, pe 1 decembrie 2020.

Arecibo a fost cel mai mare telescop din lume până la punerea în funcțiune în 2016 a Telescopului Sherical Radio Aperture, în sud-vestul Chinei. Platforma sa de recepție cântărea 900 de tone și era ținută de cabluri uriașe deasupra unei farfurii cu diametrul de 305 metri, după cum scrie Huffington Post.

Platforma s-a prăbușit într-un mod neplanificat„, a spus Rob Margetta, purtătorul de cuvânt al Fundației Naționale pentru Științe din SUA, care finanța Observatorul. Două cabluri se rupseseră totuși pe 10 august și 6 noiembrie, incidente care au determinat Fundația să anunțe viitoarea demontare a telescopului.

Citeşte şi Cum arată vara pe Saturn. Imagine uimitoare captată de telescopul Hubble şi publicată de NASA

Telescopul Arecibo a jucat un rol important în detectarea, în 1999, a asteroidului Bennu care a trecut la mică distanţă de Terra, după care NASA a putut să trimită o sondă-robot pentru a colecta primele mostre de praf de pe suprafata unui asteroid şi a le aduce în cele din urmă pe Terra, două decenii mai târziu.

Telescopul – care capta unde radio din spaţiu – a fost utilizat de oameni de ştiinţă din diverse zone de pe Pământ pentru a căuta posibile semne ale vieţii extraterestre, a studia planete îndepărtate şi a identifica asteroizi potenţial periculoşi. Telescopul Arecibo a devenit faimos după ce a devenit fundalul în care fost filmate câteva scene cheie din „GoldenEye”, o peliculă din seria cinematografică „James Bond”, lansată în 1995, cu Pierce Brosnan în rolul principal.

Acelaşi telescop a apărut şi în filmul „Contact”, în care o specialistă în astronomie, interpretată de Jodie Foster, folosea instrumentul din Arecibo pentru a căuta semnale ce ar putea fi emise de fiinţe extraterestre.