Cadre medicale ale serviciilor de ambulanţă din ţară vor fi detaşate în acest sezon pe litoral

Cadre medicale ale serviciilor de ambulanţă vor fi detaşate în acest sezon estival pe litoral, pentru a lucra împreună cu cele din judeţul Constanţa, fiind pentru prima oară după 1989 când se întâmplă acest lucru. Cazarea şi hrana personalului din alte judeţe vor fi suportate de către Federaţia Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR), costurile ridicându-se la aproximativ 300.000 de euro.
Iulian Tudor
01 iul. 2019, 16:18
Cadre medicale ale serviciilor de ambulanţă din ţară vor fi detaşate în acest sezon pe litoral

Managerul Serviciului de Ambulanţă Judeţean (SAJ) Constanţa, Laurenţiu Bădescu, a afirmat, luni, într-o conferinţă de presă, că cinci ambulanţe noi au intrat, începând cu 1 iulie, în dotarea SAJ.

„Sunt cinci ambulanţe tip C cu medic, care sunt dotate cu echipamente de terapie intensivă, pentru situaţii de urgenţă majore, pentru infarcte miocardice şi accidente vasculare cerebrale, pentru traumă complexă din accidente rutiere. Ele vor fi distribuite în Constanţa, două ambulanţe, şi câte una la Mangalia, Eforie şi Năvodari”, a afirmat Laurenţiu Bădescu.

El a precizat că în momentul de faţă parcul auto al Serviciului de Ambulanţă Judeţean Constanţa este înnoit în proporţie de 20-25 la sută, dar problema o reprezintă lipsa personalului.

„Au mai venit 13 ambulanţe în decembrie şi cu acestea 5 sunt 18 ambulanţe noi. Se reînnoieşte parcul auto cu 20-25%. În parcul auto avem 63 de ambulanţe. Ambulanţe avem acum, avem lipsă de personal, suntem la aproximativ 50% din normativ. Am cerut ajutorul colegilor mei din ţară, de la alte servicii de ambulanţă şi cu ajutorul Instituţiei Prefectului şi cu Federaţia Patronatelor din Turism încercăm să ne ajutăm reciproc pentru că turistul trebuie să fie în siguranţă, trebuie să aibă asistenţă medicală de urgenţă”, a explicat managerul SAJ Constanţa.

El a precizat că deja a venit primul echipaj din ţară, de la Serviciul de Ambulanţă Neamţ, acesta fiind format din asistentă şi şofer.

„Pe parcursul întregii veri, în funcţie de ce disponibilităţi au colegii noştri, o să înceapă să ne ajute. Astăzi a venit primul echipaj din ţară, de la Serviciul Judeţean de Ambulanţă Neamţ. Pentru fiecare ambulanţă din ţară va fi un asistent şi un şofer care se formeze un echipaj tip B2. Medici sunt puţini la sistemele de ambulanţă, sperăm că vor veni şi medici, dar încă nu ştim sigur. (…) Estimăm că ne vor ajuta 12 -13 judeţe. (…) Noi formăm 24 din 24 de ore în medie 25-26 de echipaje în tot judeţul. Faţă de normativ ne trebuie 37 – 38 de echipaje continuu, cu ce avem noi angajaţi. Ca număr de ambulanţe am putea să formăm, dar nu avem personal”, a afirmat Laurenţiu Bădescu.

El a precizat că detaşarea cadrelor medicale de la ambulanţă pe litoral era o practică întâlnită înainte de 1989, dar de atunci nu a mai existat aşa ceva.

La rândul său, prim-vicepreşedintele executiv al Federaţiei Patronatelor din Turismul Românesc, Dragoş Răducan, a spus că investitorii din turismul de pe litoral au solicitat autorităţilor câteva lucruri elementare, iar acesta este primul care se realizează.

„Este un vis împlinit după 29 de ani. Am solicitat câteva lucruri elementare: siguranţa turiştilor pe care îi aducem pe litoral, paza turiştilor pe care îi aducem pe litoral şi un confort minim: iluminat şi lipsa câinilor vagabonzi. Acesta este primul dintre parteneriatele pe care încercăm să le încheiem cu autorităţile locale şi cu celelalte instituţii care ajută la buna desfăşurare a turismului în perioada estivală. Ştim cu toţii că în această perioadă de vară peste 1,5 milioane de turişti vor veni pe litoral în structurile clasificate şi în jur de 500 – 600.000 în cele neclasificate. Ne dorim de mult acest parteneriat, în sfârşit acum se realizează. Urmează celelalte, sperăm că va fi urmat acest exemplu”, a explicat Dragoş Răducan.

El a precizat că patronatele din turism vor suporta costurile legate de cazarea şi hrana cadrelor medicale detaşate din ţară, care se ridică la aproximativ 300.000 de euro.

„Efortul pe care patronatele îl fac în această vară privind cazarea şi serviciile de masă este estimat la 300.000 de euro. Suntem dispuşi în continuare să cheltuim pentru a asigura serviciile minime, decente, de bun simţ pe care şi le doreşte orice turist într-o staţiune civilizată”, a explicat prim-vicepreşedintele FPTR.

Cadrele medicale ale serviciilor de ambulanţă din ţară vor fi detaşate în serii de câte două săptămâni în staţiunile de pe litoral până în jurul datei de 15 septembrie.

DailyBusiness
România atinge pragul critic de 60% datorie publică. Guvernul promite măsuri drastice: „Facem curățenie în sinecuri și cheltuieli discreționare”
Spynews
Legătura între coșmaruri și riscul de deces precoce. Sfaturi pentru gestionarea stresului
Bzi.ro
Ce a făcut Mihai Leu chiar înainte să moară, deși era în comă profundă. Soția sportivului a oferit detalii dureroase
Fanatik.ro
Orașul din România în care se trăiește cel mai bine. Oamenii nu au nevoie de averi, chiriile sunt accesibile și prețurile sunt decente chiar și în magazine. În cartierul acesta stau cei mai fericiți români
Capital.ro
Decizie pentru șoferii cărora le expiră permisul de conducere. Se acordă doi ani în plus
Playtech.ro
Schimbare importantă pentru locatarii de blocuri: Cum vor fi convocați de acum proprietarii la ședințele asociației
DailyBusiness
RAR publică date oficiale privind consumul și emisiile de CO2 ale autoturismelor înmatriculate în România. Ce trebuie să știe șoferii
Adevarul
Mărturia unui mercenar cubanez care a dezertat din armata rusă: „Ne loveau pentru a scoate frica din noi”
wowbiz.ro
Anna, soția lui Mihai Leu, interviu în lacrimi: „I-am spus să se odihnească… și el mi-a răspuns cu o lacrimă, deși era în comă profundă”. Ultimele clipe ale campionului povestite în exclusivitate
Spynews
Scene dureroase la înmormântarea lui Mihai Leu. Soția lui, Anna, a plâns în hohote lângă sicriul marelui sportiv | FOTO
Spynews
Ultima postare a motociclistului italian, înainte să moară! Bărbatul era fascinat de urșii din România | FOTO
Evz.ro
Prognoza meteo, 6 iulie. Nu scăpăm de caniculă. Primul Cod roșu din acest sezon
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
FOTO. Frumoasa iubită a milionarului român din Rusia a spus „Da”
kanald.ro
Accident naval în Tulcea, pe brațul Sulina! Cinci persoane au ajuns la spital, după ce o barcă a intrat în mal
Cancan.ro
BREAKING! Ilie Bolojan taie pensiile speciale: Vor fi ATACATE! A făcut anunțul bombă în urmă cu puțin timp
Playsport.ro
Piedone a ajuns la Costinești și a găsit mizerie și alimente stricate. „Aici cred că e vopseaua lui Ceaușescu”
Capital.ro
Regulă pentru cei care au gard la casă. Este obligatoriu să ceri permisiunea vecinului
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Arată ca un manechin, dar a fost livratoare de mâncare
stirilekanald.ro
O fetiță de 9 ani a îndurat șase ore de chin până când a murit. Propria mamă a lăsat-o în mașină, în soare, cât ea era la muncă
Primul semn neobișnuit de cancer de colon, potrivit medicilor
MediaFlux
A crescut vârsta de pensionare din iulie 2025! Lovitură dură pentru seniori
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Pion într-un joc diplomatic controversat. Ce s-a întâmplat cu femeia vândută de Nicolae Ceușescu unui canibal african