Cafeaua extrasă din balegă de elefant, o delicatesă la preţuri piperate, în Asia

Printre dealurile înverzite ale Thailandei, localnicii caută cu înfrigurare balegă de elefant din care 'răsar' boabe de cafea pe care le culeg cu îndemânare. După ce le vor spăla și le vor râșni, vor folosi aceste boabe înghițite în ajun de pachiderm pentru pregătirea unei cafele unice, printre cele mai scumpe din lume, relatează EFE.

17 iun. 2015, 11:59
Cafeaua extrasă din balegă de elefant, o delicatesă la preţuri piperate, în Asia

Blake Dinkin, fondatorul firmei Black Ivory coffee, a fost nevoit să convingă piața cu acest nou sortiment de cafea denumit ‘kopi luwak’. Numeroși fabricanți produc deja astfel de cafea recuperată din excremente de civete africane (mic mamifer) ținute în cuști pentru a colecta mai bine boabele, potrivit Agerpres.

El a studiat ipoteza excrementelor de leu sau de girafe înainte de a se orienta spre elefanții care mănâncă boabe de cafea în perioada de secetă în Asia de Sud-Est. „Am crezut că dacă le voi da să mănânce boabe de cafea, voi obține o cafea bună. Dar era oribilă și de nebăut. A trebuit să treacă 9 ani pentru a obține ceea ce îmi doream cu adevărat”, spune Dinkin.

Stomacul elefantului acționează ca o oală sub presiune, spune producătorul care laudă aromele acestei băuturi cu aromă de iarbă și fructe, obținută din boabe care au intrat în contact cu alimentele consumate de elefanți. Iar acizii care facilitează digestia suprimă amărăciunea cafelei, asigură el. Totuși, pentru Aleaume Paturle, proprietar al cafenelei Lomi din Paris preferată de iubitorii cafelei bune din capitala franceză, interesul pentru această cafea este anecdotic.

„Acest tip de cafea este amuzant dar nu este cel mai bun produs. Pentru a face o cafea bună trebuie controlată fermentația. Dacă până la urmă cafeaua are un gust inconsistent, cel care o consumă ar trebui să știe că boabele au tranzitat prin stomacul unui elefant”, conchide el.

Această cafea, oferită doar în hotelurile de lux din Asia, se vinde cu 60 de euro pentru cinci cești de mărimea unui espresso. Raritatea acestei cafele (150 de kg la recolta din 2015) contribuie la imaginea sa de marcă. Deschizătoare de tendințe în Europa, unde clientela selectă este amatoare de noutăți, cafeaua ‘Black Ivory’ este gata să cucerească localurile din Paris, Zurich, Copenhaga sau Moscova.

Inventatorul produsului atrage atenția și asupra dimensiunii artizanale a acestui comerț. Femeile din zonă culeg boabele din balegă cu mâna, înainte de a le spăla și a le usca la soare. Multe din boabe se pierd dimineața când elefanții își fac toaleta și nevoile în cursul apelor, explică amuzat Blake Dinkin. Pentru a obține un kilogram de cafea, elefanții trebuie să mănânce 33 de kg de boabe de cafea în amestec cu orez și banane, asigură el.